Anual, în România, peste 10.000 de copii suferă arsuri care necesită asistenţă medicală de urgenţă, potrivit estimărilor medicilor de la Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu.
O altă cifră îngrijorătoare este legată de cazurile de arsuri grave. Astfel, aproximativ 100 de copii şi tineri ajung în fiecare an în situaţii critice, care necesită luni, sau chiar ani de internare, pentru tratament şi recuperare.
Dat fiind contextul, în cadrul unei campanii de amploare derulată de Clinica de Arsuri, a fost înfiinţat şi Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, un instrument digital care permite urmărirea pe termen lung a acestora, indiferent de centrul unde au fost trataţi sau de domiciliul pacientului. Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi este o bază de date unică, naţională, în care vor fi înregistraţi pacienţii cu arsuri grave, astfel încât toţi medicii de specialitate să aibă acces la dosarul şi la istoricul acestora. Astfel, dacă un pacient se mută în alt oraş sau pur si simplu îşi schimbă doctorul, noul medic curant va şti prin ce intervenţii a mai trecut pacientul, ce medicamente a primit, precum şi la ce proceduri a fost supus.
Întrucât principala cauză a producerii arsurilor la copii este neglijenţa sau neatenţia părinţilor (1 din 4 români recunoaşte că îşi lasă copiii mai mici de 10 ani nesupravegheaţi în locuinţă, potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), Clinica de Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a lansat şi platforma de comunicare ”Stop Arsuri” (www.stop-arsuri.ro), o campanie de responsabilizare privind arsurile la copii. Sloganul campaniei este ”Nu fi un părinte fantomă!”, adresându-se cu precădere părinţilor de copii mici, pentru a conştientiza şi a înlătura pericolele din locuinţă, dar şi pentru a reacţiona corect în eventualitatea nefericită în care copilul lor suferă un astfel de accident.
”Este imperios necesar să educăm părinţii în ceea ce priveşte pericolul producerii de arsuri la copii. Prevenţia este vitală, la fel şi intervenţia rapidă şi corectă, care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, precum şi dintre o cicatrice discretă şi semne vizibile pentru tot restul vieţii. Mi-aş dori ca prin campania Stop Arsuri să reuşim să reducem aceste cifre şi să prevenim cât mai multe accidente tragice. Copiii trebuie să se bucure în siguranţă de copilărie!”, a declarat Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, cordonatorul campaniei.
Dacă majoritatea pacienţilor pediatrici cu vârsta sub 4 ani, spitalizaţi cu arsuri, au suferit leziuni prin contact cu lichide fierbinţi (65%) sau contact cu obiecte încinse (20%), copiii de peste 4 ani sunt de cele mai multe ori expuşi arsurilor prin flacără deschisă, cauzate de jocul cu chibriturile sau brichetele. De asemenea, copiii şi tinerii din mediul rural sunt mai predispuşi acestui tip de arsuri din cauza implicării lor în activităţi gospodăreşti, cum ar fi aprinderea şi întreţinerea focului, de la vârste fragede..
În ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, riscurile de arsuri sunt generate cel mai adesea de comportamentele teribiliste şi de provocările anturajului. Electrocuţia ca urmare a tentativelor de a se urca pe garnituri de tren ori jocul cu petardele sunt principalele cauze ale accidentelor la tinerii adolescenţi. În unele cazuri rezultatul este fatal, în timp ce în altele rămân sechele majore, iar recuperarea este anevoioasă şi se întinde pe mai mulţi ani.
Pentru a înţelege mai bine situaţia locală, în cadrul campaniei ”Stop Arsuri” au fost realizate o cercetare de piaţă şi un studiu calitativ, din care a rezultat că majoritatea românilor nu ştiu cum ar trebui să acţioneze corect într-o situaţie de urgenţă. Astfel, 54% dintre respondenţi consideră că sunt neinformaţi privind acordarea primului ajutor în cazul unei arsuri.
Totodată, o parte din părinţi recunosc că apelează încă la leacuri din popor pentru a trata arsurile, ceea ce duce, de multe ori, la suprainfectarea plăgilor: 9% au declarat că au aplicat ulei, unt, miere sau alte produse din gospodărie, iar alte 9% că nu au aplicat nimic.
Despre campania Stop Arsuri
Întreaga campanie, derulată de către Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri, reprezintă implementarea proiectului ”Dezvoltarea unui model de prevenţie şi intervenţie inovativ pentru pacienţii arşi”, care face parte din programul ”Provocări în sănătatea publică la nivel european EEA Grants 2014-2021”.
Campania a urmărit 3 direcţii principale şi anume: intervenţiile în comunităţile defavorizate, informarea şi educarea populaţiei la nivel naţional şi îmbunătăţirea procesului de recuperare a pacienţilor arşi.
Astfel, prin intermediul campaniei, peste 700 sute de familii defavorizate au beneficiat gratuit de truse de prim ajutor în caz de arsură, dar şi de instruire din partea personalului medical cu privire la acordarea corectă a primului ajutor. Mai mult, 100 de copii cu arsuri grave au primit gratuit echipamente compresive, unguente şi tratament de ultimă generaţie pentru reducerea cicatricilor post arsură.
Echipa proiectului a ajuns în 20 de localităţi din mediul rural în care s-au realizat intervenţii în comunităţi pentru a reduce riscul de arsură, iar 25 de sesiuni de cursuri de prim ajutor au fost realizate în şcolile din toată ţara. Nu în ultimul rând, 3000 de medici de familie din zone cu acces redus la instruire, au fost informaţi cu privire la abordarea corectă a arsurilor.
În ceea ce priveşte campania de informare, în cadrul acesteia au fost create şi distribuite mai multe materiale utile, precum broşuri şi flyere, o carte de benzi desenate educative, o revistă pentru adolescenţi, poveşti audio, un documentar, precum şi tutoriale video de prim-ajutor, care să îi ajute pe părinţi să îşi protejeze copiii de arsuri în diferite situaţii de zi cu zi sau să intervină corect în eventualitatea unui accident nedorit. Materialele pot fi consultate şi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al campaniei: www.stop-arsuri.ro.
De asemenea, o comunicare susţinută se derulează şi pe reţelele de socializare, pe conturile oficiale ale campaniei:
Facebook - https://www.facebook.com/stop.arsuri
Instagram - https://www.instagram.com/stop.arsuri/
TikTok - https://www.tiktok.com/@stop.arsuri
Despre Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu
Anual, peste 2000 de copii sunt trataţi în cadrul clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, iar alte peste 6000 de cazuri de urgenţă sunt tratate ambulator sau ca spitalizare de zi. Din totalul internărilor însă, 600-800 sunt arsuri, unele de o gravitate deosebit de mare.
Cu toate acestea, rata de supravieţuire în cazul arsurilor tratate la clinică este de peste 99,50%, ceea ce reprezintă o performanţă la nivel internaţional.
În cadrul clinicii sunt tratate şi alte urgenţe şi patologii, precum traumatisme complexe cu defecte de părţi moi, despicături labio-palatine, sindactilii şi alte malformaţii ale mâinii, polidactilii, anomalii congenitale de pavilion auricular, tumori de părţi moi şi nevi pigmentari.
Clinica este coordonată de Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu, care a pus bazele chirurgiei plastice pediatrice în România şi a format echipa Clinicii de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Spitalulului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.