În perioada 20 iunie 2024 – 24 iulie 2024, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a avut loc competiţia internă de granturi, destinată tinerilor cercetători. Au fost depuse 38 de proiecte, dintre care 15 au fost declarate câştigătoare. Buget total a fost de 750,000 RON, suma provenind din fondurile de cercetare primite de la Ministerul Educaţiei în baza contractului instituţional.
Proiectele câştigătoare vor fi implementate până la 15 noiembrie 2024 şi îşi propun să exploreze o varietate de teme esenţiale, ce vizează îmbunătăţirea diagnosticării şi tratamentului diverselor afecţiuni. De la dezvoltarea nanotehnologiilor inovative pe bază de polimeri pentru obţinerea de biomateriale hibride, la utilizarea datelor satelitare pentru monitorizarea expunerii la poluanţi atmosferici în timpul sarcinii, studiile abordează subiecte extrem de relevante pentru sănătatea publică. Predicţia diabetului zaharat prin biomarkeri la pacienţii cu artrită psoriazică şi psoriazis, integrarea metodelor biologice şi comportamentale în evaluarea tratamentelor oncologice, şi rolul markerilor imunohistochimici în depistarea invaziei tumorale sunt doar câteva dintre direcţiile de cercetare ce reflectă preocuparea pentru cercetare şi excelenţă medicală. De asemenea, descoperirea unor noi markeri pentru predicţia mortalităţii în tuberculoză şi malnutriţie prin învăţare automată, precum şi testarea in vivo a extractelor de Portulaca oleracea cu efecte asupra funcţiilor hepatice şi cerebrale subliniază potenţialul colaborărilor interdisciplinare. Fie că este vorba de evaluarea stresului oxidativ în ciroza hepatică sau de studierea polimorfismelor genetice în scleroza multiplă, aceste cercetări susţin inovarea şi avansul tehnologic în domeniul medical şi pot contribui la îmbunătăţirea medicinei personalizate şi a prognosticului pentru pacienţii din întreaga ţară.
Proiectele au fost evaluate de experţi din comunitatea BrainMap. Fiecare evaluator şi-a declarat în scris imparţialitatea, confidenţialitatea şi competenţa în domeniul specific propunerii de proiect evaluate. Evaluările au fost anonime, asigurând astfel confidenţialitatea şi imparţialitatea procesului.
Competiţia are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, angajaţi cu contract de muncă pe perioadă neterminată în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare ştiinţifică, în cadrul instituţiei.