Ziua Mondială a Vederii 2020: Apel pentru continuarea vizitelor şi tratamentelor la oftalmolog

Ziua Mondială a Vederii 2020: Apel pentru continuarea vizitelor şi tratamentelor la oftalmolog

Peste un miliard de oameni din întreaga lume nu pot vedea bine, pentru că nu au acces la ochelari şi aproximativ 3 din 4 deficienţe de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog şi tratament corespunzător, arată datele oficiale ale Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB).

De Ziua Mondială a Vederii, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv pe 8 octombrie anul acesta, Alcon România se alătură IAPB, comunităţii medicale şi pacienţilor prin campanii de informare şi prin 5.200 de flacoane de lacrimi artificiale oferite către clinici de oftalmologie, esenţiale în îngrijirea sindromului de ochi uscat al pacienţilor cu afecţiuni oftalmologice, atât înainte cât şi după operaţia de cataractă dar nu numai.

Deficienţele de vedere afectează calitatea vieţii oamenilor, însă prin îngrijire şi tratament adecvat, aceştia se pot bucura din nou de viaţă în toate formele şi culorile ei.

“În această perioadă dificilă, avem nevoie mai mult ca oricând să le transmitem pacienţilor că este important să îşi continue vizitele la medicul oftalmolog şi tratamentul. Afecţiuni precum miopia, prezbiopia, glaucomul, cataracta sau cele retiniene afectează un număr mare de oameni şi, netratate, pot avea efecte ireversibile precum orbirea. Persoanele care au nevoie de îngrijiri oculare trebuie să beneficieze de tratament adecvat şi intervenţii de calitate”, a declarat Prof. Dr. Călin Tătaru, Preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.

Afecţiuni cu un impact major asupra calităţii vieţii

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că cel puţin 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume  au o deficienţă a vederii care poate fi tratată sau nu. Dintre acestea, cel puţin 1 miliard de persoane au o deficienţă a vederii care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost abordată. În plus, 2,6 miliarde de oameni au miopie, inclusiv 312 milioane de copii cu vârsta sub 19 ani.

Milioane de oameni trăiesc cu afecţiuni oculare la nivel mondial, cu un risc crescut de pierdere a vederii:

  • 196 de milioane de oameni au degenerescenţă maculară legată de vârstă
  • 146 de milioane de persoane au retinopatie diabetică
  • 76 de milioane de persoane trăiesc cu glaucom
  • 2,5 milioane de persoane au Trachoma (trichiază trahomatoasă)
  • 277 de milioane de oameni suferă de miopie accentuată

* https://www.iapb.org/advocate/world-sight-day/

De asemenea, există inechităţi majore în distribuţia afecţiunilor care pot duce la deficienţe ale vederii: prevalenţa în multe regiuni cu venituri mici şi medii este estimată a fi de patru ori mai mare decât în regiunile cu venituri mari. Povara acestor afecţiuni tinde să fie mai mare în zonele rurale şi pentru populaţiile defavorizate.

Cele mai importante cauze ale deficienţelor de vedere şi ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), vârsta înaintată (17%), glaucomul (10%). Datorită creşterii accesului la îngrijire şi a inovaţiei medicale, prevalenţa deficienţelor de vedere şi a orbirii a scăzut în ultimii ani. Dacă aceasta era în 1990 estimată la 4,58%, în 2015 prevalenţa acestor afecţiuni era de 3,37%.

Despre Alcon

Alcon este liderul global în îngrijirea ochilor, dedicat să ajute oamenii să vadă. Cu o experienţă de peste 70 de ani, Alcon este cea mai mare companie de dispozitive medicale oftalmologice din lume - cu afaceri complementare în domeniul chirurgical şi al îngrijirii vederii. Compania Alcon este activă în peste 70 de ţări, având un impact în viaţa a peste 260 de milioane de oameni din mai mult de 140 de ţări. Anual, Alcon investeşte substanţial în cercetare şi dezvoltare pentru a răspunde nevoilor clienţilor şi cerinţele pacienţilor

viewscnt