Albirea dentară cu laser

Terapia de albire cu laser se diferenţiază de cea cu lampă printr-un interval mult mai redus de timp, de numai 20 de minute, şi un aspect al dinţilor cu până la 6 nuanţe mai deschise. Efectul este datorat şi gelului de albire folosit ce conţine particule de cuarţ care captează raza laser cu o lungime de undă specifică. Nu este recomandată persoanelor care au fisuri în smalţul dinţilor sau tartru, iar după procedură se recomandă evitarea alimentelor colorate şi a fumatului.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Cristian Irimia, medic stomatolog în cadrul clinicilor ABC Eurodent.

Cafeaua, tutunul, ceaiul verde sau negru, vinul, precum şi alimentele colorate pătează dinţii şi duc la îngălbenirea lor treptată, dar sigură. Dacă până nu demult varianta de albire cu lampă îi făcea pe pacienţi să se gândească de două ori înainte să se aşeze pe scaun, noile soluţii sunt mult mai îndrăgite de pacienţi pentru că sunt eficiente şi fără riscuri. Este vorba despre tehnici de albire dentară cu laser, o metodă revoluţionară, ce presupune obţinerea cu până la 6 nuanţe mai deschise, în doar 20 de minute. Cu adevărat spectaculos este că această variantă de albire nu sensibilizează dinţii, ba mai mult, poate fi folosită şi de cei cu sensibilitate dentară spune.

Terapia de albire cu laser presupune, într-o primă fază, protejarea gingiilor cu un material special, astfel încât acestea să nu fie afectate în timpul procesului de albire. Abia apoi, stomatologul aplicaă substanţa de albire pe dinţii care vor fi trataţi. Urmează tratamentul cu laser, pentru care medicul şi pacientul au nevoie de ochelari de protecţie. Terapia durează maximum 20 de minute, în funcţie de cât de albi vrei să fie dinţii tăi şi nu este deloc dureroasă. Dacă ai dinţii sensibili, stomatologul continuă cu o procedură numită terapia durerii şi a sensibilităţii, care se realizează tot cu ajutorul laserului şi cu un gel desensibilizant dedicat.

Diferenţa între această procedură şi cea clasică - de albire cu lampa - constă în faptul că gelul de albire acţionează asupra smalţului într-un interval de timp mult mai mic. Asta şi datorită gelului de albire ce conţine particule de cuarţ care captează raza laser cu o lungime de undă specifică, acest gel fiind diferit de gelurile folosite în albirile clasice.

În urma albirii cu laser dinţii tăi pot fi mai albi cu până la 6 nuanţe. Dacă se porneşte de la o nuanţă foarte închisă, gri sau chiar brună, efectul albirii este, într-adevăr, mult mai evident şi spectaculos. La un pacient cu dinţi de un alb-gălbui, diferenţa de culoare nu va fi foarte mare, însă clar sesizabilă.

Important de menţionat este că, şi în cazul acestui tip de albire, trebuie să ai mare grijă la indicaţiile post-procedură. Medicul îţi va spune să eviţi, pe cât posibil, atât alimentele colorate, precum rodii, roşii, sfeclă, ciocolată, cât şi băuturile care pătează, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau verde şi vinul roşu. Durata efectului albirii este invers proporţională cu consumul de alimente colorate, care pot scurta perioada de timp în care beneficiezi de efectele tratamentului de albire. Încearcă să renunţi, măcar în primele zile, până când culoarea se stabilizează, la fumat.

Înainte de orice albire este nevoie de un consult stomatologic. Dacă ai carii, fisuri în smalţul dinţilor sau tartru, medicul trebuie întâi să rezolve aceste probleme pentru a putea obţine reuzltatul dorit.

viewscnt