Aparatul dentar - modă sau necesitate?

Aparatul dentar - modă sau necesitate?

Aparatul dentar a ajuns să fie utilizat de persoane din toate categoriile de vârstă, scopul său fiind de a aduce poziţia dinţilor sau muşcătura cât mai aproape de ideal. Este cu adevărat util sau este o modă? Medicul stomatolog răspunde.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Diana Marin, medic dentist şi pedodont https://dentiq-atelier.ro

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, zâmbetul este cartea noastră de vizită. Afecţiunile dentare nu sunt doar o problemă estetică, ci pot influenţa starea de sănătate a întregului organism prin dificultăţile de masticaţie ce pot genera dureri de stomac sau chiar la nivelul muşchilor gâtului.

Aparatul dentar, pentru ce se foloseşte

Aparatul dentar este un dispozitiv medical folosit în stomatologie pentru a aduce poziţia dinţilor şi muşcătura unui pacient cât mai aproape de ideal. Se foloseşte în cazul pacienţilor cu dizarmonii dentare şi osoase sau cu diferite malformaţii dento-alveolare, pentru a îmbunătăţi nu doar estetica, ci şi funcţionalitatea dinţilor şi a articulaţiei maxilarelor. Aparatele dentare se mai pot folosi pentru a elimina obiceiurile vicioase ale micilor pacienţi (sugerea degetului, a suzetei sau a limbii).

Principalele tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare cel mai frecvent folosite se împart în 2 mari categorii: aparate dentare fixe şi aparate dentare mobile. Aparatele dentare mobile se folosesc la copiii doar cu dinţi de lapte sau la cei cu dentiţie mixtă. Aparatele fixe sunt aparatele care se fixează cu ajutorul unor elemente numite brackeţi pe fiecare dinte. La rândul lor, aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri: metalice, din ceramică sau din safir. Iar ca şi poziţionare, ele pot fi vizibile (poziţionate pe faţa exterioară a dinţilor) sau invizibile (poziţionate pe partea interioară a dinţilor). De ultimă generaţie sunt aparatele dentare încadrate la categoria celor fixe, dar care se prezintă sub forma unor gutiere (invisalign).

Purtarea aparatului dentar, doar la recomandarea medicului ortodont

Decizia de montare a unui aparat dentar se ia în urma consultaţiei la un medic ortodont. Acesta recomandă pacientului un set de investigaţii (poze, radiografii, modele de studiu), iar în urma măsuratorilor efectuate pe acestea şi a consultaţiei clinice, pacientului i se prezintă tipurile de aparate dentare care se pretează nevoilor lui. Alegerea aparatului dentar optim pentru pacient se va face întotdeauna întâi de medicul ortodont, iar dacă situaţia permite, pacientul îşi poate exprima ulterior preferinţele. Nu trebuie pierdut nici un moment din vedere faptul că un aparat adecvat problemelor identificate va scurta durata tratamentului şi va duce la rezultate optime. Vârsta este şi ea un criteriu de alegere a tipului de aparat dentar: pacienţii cu dentiţie temporară sau mixtă, sub vârsta de 9 ani, se încadrează la aparatele dentare mobile, adulţii şi adolescenţii se încadrează la aparatele dentare fixe.

Cum se instalează aparatul dentar şi cât timp trebuie folosit

Aparatele dentare mobile nu necesită o fixare anume. Ele sunt personalizate pentru fiecare pacient, astfel aparatul unui pacient nu se va potrivi decât acestuia, şi se fixează cu ajutorul croşetelor (sârmuliţelor) interdentare. Aparatele fixe necesită o fixare aparte. Acestea se prind pe fiecare dinte cu ajutorul brackeţi-lor, iar aceştia vor fi apoi conectaţi între ei printr-un arc ortodontic cu ajutorul unor elastice ortodontice. Timpul de purtare al unui aparat dentar diferă de la pacient la pacient şi depinde de tipul de aparat ales, de anomalia dentară care trebuie corectată, dar şi de evoluţia în timp a tratamentului.

Măsuri de igienă speciale pentru purtătorii de aparat dentar

După montarea unui aparat dentar există câteva limite în ceea ce priveşte dieta zilnică. Din punct de vedere alimentar este indicat să se evite alimentele lipicioase, fibroase sau cele foarte dure, ce pot rămâne blocate între elementele aparatului dentar sau pot duce la desprinderea lor de pe dinţi. Din punctul de vedere al igienei, aceasta capătă o importanţă mult mai mare decât înaintea purtării unui aparat dentar. Este obligatorie folosirea unui duş bucal, a aţei dentare sau a periuţelor interdentare pentru curăţarea spaţiilor dintre elementele aparatului dentar, cât şi a celor dintre dinţi şi aparat.

Aparatul dentar, modă sau necesitate?

Până acum, nu am întâlnit situaţii în care pacienţii să îşi dorească aplicarea unui aparat dentar doar pentru a fi în pas cu moda. Am avut, însă, o pacientă adolescentă, care a fost foarte tristă, a plecat aproape cu lacrimi în ochi, când a aflat că va trebui să mai aştepte între 4 şi 6 luni pentru montarea aparatului. Mă bucur nespus să văd că în ziua de astăzi, copiii îmbrăţişează din ce în ce mai deschis ideea purtării unui aparat dentar, fie el fix sau mobil, chiar dacă ei se gândesc, bineînţeles, mai mult la estetică, poate şi din cauza faptului nu înţeleg momentan foarte bine care este exact rolul aparatului dento-maxilar şi câte funcţii are sau mai bine zis...nu înţeleg care sunt consecinţele unor dinţi incorect aliniaţi. Adulţii, atât din rolul de pacienţi, dar şi din rolul de părinte al pacientului, vin la consultul ortodontic preocupaţi în principal de componenta funcţională. Dacă este posibil, şi medicul le dă, totuşi, de ales între variante de aparate vizibile sau mai puţin vizibile, unii pacienţi adulţi înclină, bineînţeles, spre alegerea unui aparat foarte puţin vizibil sau chiar invizibil.

Copiii şi adolescenţii, cel mai des prezenţi la ortodont

Cel mai frecvent, la un consult ortodontic vin copiii sau adolescenţii. Deoarece părinţii se preocupă de sănătatea orală a copiilor şi reuşesc să ajungă cu aceştia cel puţin la un control periodic, o dată la 6 luni, în cazurile în care situaţia o cere, aceştia sunt îndrumaţi de către medicul pedodont să consulte şi un medic ortodont. Cu toate acestea, observăm că şi părinţii au început să fie interesaţi de corectarea esteticii, dar şi a funcţionalităţii dinţilor. Poate ar trebui informaţi mai mult de către medic, deoarece mulţi dintre părinţii cu care discut nu ştiu că se poate monta aparatul ortodontic şi la vârste mai mari de 20-25 ani sau poate cred că nu obţin nici un rezultat în urma purtării acestuia.

Contraindicaţii pentru montarea unui aparat dentar

Oricine poartă un aparat dentar trebuie să limiteze consumul dealimente lipicioase, fibroase sau foarte dure. Nu se recomandă nici excesul de baiţuri sau alimente colorate pentru a nu apărea pigmentări inestetice la limita dintre dinţi şi aparat. O altă contraindicaţie pentru purtătorii de aparat sunt sporturile de contact, fiind indicată protejarea cu ajutorul gutierelor.

Consultul ortodontic, esenţial pentru o dantură sănătoasă

Primul consult ortodontic este ideal să fie făcut în jurul vârstei de 9 ani, chiar dacă nu există o recomandare medicală în aceste sens, iar tratamentul, odată instituit, nu trebuie neglijat. Trebuie reţinut că un tratament ortodontic corect efectuat va îmbunătăţi calitatea vieţii din numeroase puncte de vedere (estetic, corectarea muşcăturii va duce la folosirea corectă a tuturor dinţilor, fără a mai apărea astfel uzura inegală a acestora şi la mestecarea corectă a alimentelor, protejând astfel şi stomacul) şi va preveni apariţia unor probleme dentare ulterior. Dacă forţele masticatorii nu sunt distribuite corect şi uniform, acest lucru poate duce în timp la dureri musculare şi articulare la nivelul capului şi gâtului.

Mulţumim doamnei doctor Diana Marin pentru colaborare.

viewscnt