Apendicectomia ar putea reduce reapariţia simptomelor în colita ulcerativă

Apendicectomia ar putea reduce reapariţia simptomelor în colita ulcerativă

Potrivit unui studiu recent, pacienţii cu colită ulcerativă ar putea preveni reapariţia manifestărilor bolii prin apendicectomie - o intervenţie chirurgicală prin care se îndepărtează apendicele vermiform, un mic segment tubular ataşat intestinului gros. Rezultatele arată o reducere semnificativă a reapariţiei simptomelor şi a progresiei către forme severe ale bolii, oferind o nouă direcţie terapeutică pentru specialişti în abordarea acestei afecţiuni cronice.

Colita ulcerativă provoacă inflamaţii şi ulceraţii la nivelul intestinului gros şi rectului, manifestându-se prin prezentări clinice ce includ diaree şi dureri abdominale. În prezent nu există un tratament curativ. Simptomele apar şi dispar în mod recurent şi pot afecta negativ calitatea vieţii unei persoane. Un nou studiu aduce în discuţie un posibil rol terapeutic al apendicectomiei în colita ulcerativă.

Se consideră că apendicele, o structură anatomică situată în regiunea abdominală dreaptă inferioară, are un rol în acest proces prin producerea unor proteine inflamatorii care declanşează reacţii imune în lanţ, conform unui raport publicat pe 11 aprilie în The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Toţi cei 197 de pacienţi adulţi incluşi în studiu se aflau în remisie la momentul iniţial, însă în cursul anului anterior avuseseră nevoie de tratament pentru un episod activ al bolii.

Toţi au primit tratamentul standard uzual. Jumătate dintre ei au fost supuşi şi unei apendicectomii.

După un an, nivelul de recurenţă a manifestărilor clinice a fost de 36% în grupul cu apendicectomie, comparativ cu 56% în grupul tratat doar prin terapia standard cu medicamente, au precizat cercetătorii.

În plus, mai puţini pacienţi din grupul cu apendicectomie au dezvoltat ulterior forme mai severe ale bolii care să necesite tratament biologic.

În rândul pacienţilor care au suferit intervenţia chirurgicală au existat cinci complicaţii postoperatorii, dintre care două au fost considerate grave.

După ajustarea factorilor de risc specifici fiecărui pacient, probabilitatea reapariţiei bolii în timpul studiului a fost cu 35% mai mică la pacienţii cu apendicectomie.

„Aceste rezultate sugerează că apendicectomia ar putea fi integrată ca soluţie terapeutică suplimentară pentru prevenirea reactivării bolii”, notează cercetătorii.

De asemenea, pacienţii care au trecut prin apendicectomie au avut rezultate superioare în controlul inflamaţiei, au necesitat mai rar tratament biologic şi au raportat o calitate a vieţii mai ridicată faţă de cei care au urmat doar terapia standard, notează autorii.

Un editorial publicat împreună cu această cercetare notează că un alt studiu clinic, aflat în desfăşurare, evaluează beneficiul apendicectomiei la pacienţii cu colită ulcerativă care nu sunt în remisie.

viewscnt