România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (UE), în ciuda progreselor realizate în ultimii ani. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, autorităţile trag un semnal de alarmă.
Peste 4.300 de oameni îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei în fiecare zi, iar în 2024, doar în regiunea europeană a OMS, au fost raportate 170.000 de cazuri noi, multe dintre ele fiind forme rezistente la tratament.
În 2024, incidenţa tuberculozei în România a fost de 44,3 la 100.000 de locuitori, iar la copii de 10,8 la 100.000, potrivit unui comunicat al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, care arată că, în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului bolii.
Astfel, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 69% în ultimele două decenii. În 2002, erau înregistrate peste 30.000 de cazuri noi şi recidive la fiecare 100.000 de persoane, iar în 2024, acest număr a ajuns la aproximativ
8.400 la 100.000 de locuitori.
Totuşi, scăderea nu este uniformă în toate regiunile, fiind influenţată de accesul la servicii medicale, condiţiile sociale şi măsurile luate pentru controlul bolii.
La copiii de până la 14 ani, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 77,5% în ultimele două decenii.
În 2002, erau înregistrate peste 1.800 de cazuri la 100.000 de copii, iar în 2024, acest număr a ajuns la aproximativ 330 la 100.000.
La fel, scăderea nu este uniformă la nivelul judeţelor.
În ultimii 20 de ani, rata deceselor cauzate de tuberculoză din România a scăzut semnificativ, cu aproximativ 69,5%, potrivit sursei citate.
Dacă în 2001 erau raportate 10,5 decese la 100.000 de persoane, în 2024 această cifră a ajuns la 3,2 la 100.000. Această reducere se datorează progreselor în diagnostic, tratament şi prevenţie.
„Da! Putem elimina tuberculoza, dar doar prin angajament real, investiţii şi furnizarea de servicii de calitate. România are nevoie urgent de programe eficiente de screening, diagnostic rapid şi acces la tratamente inovatoare”, spune prof. dr. Gilda Popescu, coordonator al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Tuberculoza multidrog-rezistentă
Una dintre cele mai mari ameninţări este tuberculoza multidrog-rezistentă, care necesită tratamente mai lungi, mai scumpe şi mai agresive.
În regiunea europeană a OMS, o cincime dintre cazurile de tuberculoză sunt rezistente la tratament, iar România nu face excepţie, precizează specialiştii de la „Marius Nasta”.
Pentru a elimina tuberculoza, specialiştii propun: acces extins la screening şi diagnostic precoce, introducerea rapidă a tratamentelor inovatoare, digitalizarea şi integrarea bazelor de date pentru monitorizarea cazurilor, creşterea finanţării pentru controlul tuberculozei.
„Avem nevoie de un răspuns sistemic, care să combine prevenţia cu tratamentele moderne. Doar aşa putem stopa această boală care, deşi tratabilă, încă ucide zilnic mii de oameni la nivel global.”, avertizează prof. dr. Gilda Popescu, coordonator al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Pe 24 martie, la nivel global, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, un moment esenţial pentru conştientizarea impactului devastator al acestei boli şi pentru mobilizarea autorităţilor şi a comunităţii medicale.
Pentru 2025, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) promovează tema "Yes! We Can End TB: Commit, Invest, Deliver" (Da! Putem elimina tuberculoza: Angajaţi, Investiţi, Livrăm), un apel global la acţiune şi responsabilitate.
Această iniţiativă subliniază necesitatea unor investiţii mai mari, a accesului extins la servicii medicale şi a implementării rapide a noilor recomandări pentru prevenirea şi tratarea tuberculozei, se mai arată în comunicat.
Deşi eforturile internaţionale au dus la salvarea a milioane de vieţi, eliminarea tuberculozei necesită un angajament ferm din partea autorităţilor şi a comunităţii medicale pentru a intensifica măsurile de prevenţie, diagnosticare timpurie şi acces la tratamente eficiente.
Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, împreună cu Societatea Română de Pneumologie prin Secţiunea Tuberculoză şi Institutul Marius Nasta se alătură acestor demersuri, susţinând iniţiativele de eliminare a tuberculozei prin Strategia Naţională de Control a TB, în acord cu agenda Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.