Cariile netratate - un risc major pentru sănătate

Cariile netratate - un risc major pentru sănătate

Conform statisticilor din domeniu, mai mult de jumătate dintre români ajung la dentist doar în situaţii de urgenţă, atunci când durerea acută este instalată deja şi nu mai cedează la niciun tratament. Medicul stomatolog explică faptul că, în lipsa tratamentului adecvat, complicaţiile apărute ca urmare a cariilor netratate nu rămân localizate doar la nivelul dinţilor sau cavităţii bucale.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Diana Marin, medic dentist şi pedodont https://dentiq-atelier.ro

Gura este o zonă foarte intens vascularizată, iar toate bacteriile din cavitatea bucală intră în circulaţia sanguină, ajungând, astfel,  la toate organele (ficat, rinichi, inimă). De aceea, toate infecţiile netratate ale dinţilor ajung să răspândească bacterii şi microbi în tot organismul. Există studii şi cazuri care au demonstrat că dinţii pot fi punct de plecare pentru infecţii severe care pot duce chiar şi la deces.

Netratarea unei carii are ca şi evoluţie cele trei stadii: superficială-medie-profundă şi apoi se ajunge la caria complicată. Există mai multe complicaţii, unele dintre ele asociate cu durere, altele nu.

Iniţial apar complicaţiile datorate afectării nervului, respectiv, pulpite. Ulterior,  din cauza distrugerii complete a nervului apar complicaţii datorate descompunerii nervului şi numărului mare de bacterii prezente în dinte: necroză, gangrenă, abces, chisturi dentare. La rândul lor, chisturile dentare netratate cresc în dimensiune şi ajung să afecteze structurile vecine dinţilor (de ex: nervi, creând astfel senzaţia de amorţeală pe anumite suprafete). Recent, am avut la cabinet un pacient în vârstă de 8 ani şi jumătate, care prezenta la 4 dintre cele 8 măsele de lapte carii profunde asociate cu abces. Totuşi, cel mai grav a fost, că deşi am avut diferite abordări cu părintele, acesta nu a înţeles gravitatea situaţiei şi nu s-a mai prezentat la a 2a şedinţă de tratament, adaugă Dr. Diana Marin.

Caria, aşadar, este un proces distructiv care afectează pe rând toate ţesuturile dintelui, de la exterior spre interiorul acestuia şi stă la baza tuturor problemelor ce pot apărea în cavitatea orală, atât cele dentare cât şi cele ale ţesuturilor moi, toate aceste probleme având, ulterior un efect negativ direct asupra principalelor organe ale corpului. Serviciile stomatologice moderne pot asigura cu eficacitate maximă tratamentul în oricare dintre stadii, însă costurile pot suferi modificări drastice de la o intervenţie simplă, la una complicată.

Tratamentul cariei este de la cel mai simplu (o sigilare), la ceva mai complicat (obturaţii de canal, tratament chirurgical), în funcţie de profunzimea şi gravitatea acesteia. O carie superficială poate fi tratată printr-o sigilare simplă sau o obturaţie simplă, o carie medie poate fi tratată cu o obturaţie simplă cu sau fără o obturaţie de bază pentru a proteja nervul. Cariile profunde şi complicate necesită tratamente complexe, pe lângă obturaţiile coronare se asociază şi tratamente endodontice (scoaterea nervului) sau tratamente chirurgicale (incizie abces, rezecţie apicală). Uneori cariile profunde pot produce distrucţii atât de mari, încât dintele nu mai poate fi restaurat cu o simplă obturaţie, ci necesită acoperire cu o coroană, cu sau fără un pivot dentar.

Pentru a evita astfel de probleme e bine să ţinem cont de 3 factori de bază complementari: igiena orală de acasă, dieta alimetară şi controlul o dată la 6 luni la cabinetul stomatologic. De asemenea, specialiştii recomandă ca pe timpul sarcinii, pe lângă analizele specifice, să fie luate în vedere şi cele ce ţin de sănătatea orală. Sunt manopere care se pot face fără probleme în această perioadă, iar unele, precum detartrajul şi periajul profesional sunt chiar recomandate.

Igiena de acasă nu trebuie neglijată, iar periajul trebuie completat în fiecare seară de folosirea aţei dentare sau a duşului bucal şi a apei de gură. Dieta trebuie să fie echilibrată şi să conţină alimente variate, consumate în cantităţi limitate. După masă, se poate folosi aţa dentară pentru curăţare, dar în primele 30 de minute după masă nu se recomandă periajul. Desigur, igienizarea şi controlul periodic la cabinetul stomatologic sunt cele mai importante în prevenirea sau suprinderea în stadiile incipiente ale proceselor carioase. În privinţa sarcinii se vehiculează diverse mituri, unele adevărate, altele nu, precum, în sarcina, copilul “mănâncă” calciul mamei şi astfel mama face carii - într-adevăr copilul consumă anumiţi nutrienţi de la mama, de aceea mama trebuie să compenseze prin alimentaţie şi să nu renunţe la obiceiurile legate de igienă. Un alt exemplu, în sarcină nu se pot face tratamente stomatologice - parţial adevărat - nu se pot face orice tratamente stomatologice, dar orice urgenţă se poate rezolva - sfatul ar fi ca pacienta să mergă la medicul stomatolog pentru a primi cât mai repede tratamentul corespunzător şi a nu apela la “leacuri vechi” acasă.

Mulţumim doamnei doctor Diana Marin pentru colaborare.

viewscnt