Câţi bani alocă România pentru prevenţia în sănătate în comparaţie cu celelalte state membre ale UE

Câţi bani alocă România pentru prevenţia în sănătate în comparaţie cu celelalte state membre ale UE
România are a treia cea mai ridicată rată a mortalităţii evitabile prin prevenţie din Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale. Unul dintre principalele motive este atenţia scăzută acordată prevenţiei în sănătate, care are alocate fonduri limitate. Un raport publicat marţi de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că România se numără printre statele membre ale UE care alocă cei mai puţini bani pentru prevenţie. 
 
Astfel, în 2022, 5,5% din fondurile alocate Sănătăţii de către statele membre ale UE au fost destinate prevenţiei, în scădere faţă de 2021, când rata de alocare a fost de 6%. Scăderea din 2022 este explicată de alocarea unor fonduri mult mai mari pentru prevenţie în perioada de vârf pandemic (2020-2021).
 
Totuşi, există diferenţe mari între statele membre. Germania a alocat pentru prevenţia în sănătate 7,9% din fondurile totale destinate sănătăţii în 2022, urmată de Austria (7,4%) şi Finlanda (6,4%).
 
 
La polul opus, Malta a alocat pentru prevenţie doar 1,2% din cheltuielile pentru sănătate, Polonia - 1,9%, iar Slovacia - 2%.
 
România se situează pe locul 22 din 27 de state membre în privinţa fondurilor alocate prevenţiei în sănătate, cu 2,8% din fondurile totale, în scădere de la locul 19 în 2021. 
 
În privinţa cheltuielilor pentru prevenţie raportate la populaţie, România se situează pe locul al doilea de la coada clasamentului, cu 24 euro pe cap de locuitor, depăşind doar Polonia (22 euro).
 
 
Şi la acest capitol, România a regresat faţă de 2021, când înregistra cheltuieli pentru prevenţie de 30,5 euro pe cap de locuitor, al patrulea cel mai scăzut nivel din UE (depăşind Polonia, Slovacia şi Bulgaria).
viewscnt