Categoriile de persoane predispuse la chistul pilonidal sunt reprezentate de: şoferi, cei cu o pilozitate exagerată, cu un sacru excavat şi cei care au job care implică statul pe scaun. Evitarea intervenţiei chirurgicale se poate realiza doar în cazul chistului pilonidal simplu. Se poate temporiza sau amâna intervenţia chirurgicală cu ajutorul tratamentului medicamentos: antibiotic, antiinflamator, aplicaţii locale cu gheaţă.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Marina Dumitraş, doctor în medicină, medic primar chirurg independent, competenţe de ultrasonografie
Forme de prezentare şi mod de intervenţie
Chistul pilonidal poate fi simplu sau complex, adică chist pilonidal abcedat.
În cazul chistului pilonidal abcedat (semne de inflamaţie: roşeaţă locală, durere, cu puroi care se scurge din orificiul de fistulizare de obicei tegumentar) beneficiază de incizie, evacuare, debridare, lavaj, mesaj dar fără sutură, adică se lasă cavitatea de abces liberă (adică nesuturată).
Chistul pilonidal simplu benefeciază de tratamentul chirurgical la rece care constă în excizia chistului, aplicarea unui tub pentru drenaj şi sutură tegumentară.
Evitarea intervenţiei chirurgicale
Evitarea intervenţiei chirurgicale se poate realiza doar în cazul chistului pilonidal simplu. Se poate temporiza sau amâna intervenţia chirurgicală cu ajutorul tratamentului medicamentos: antibiotic, antiinflamator, aplicaţii locale cu gheaţă.
Categorii de persoane predispuse şi factori de risc
Categoriile de persoane predispuse sunt reprezentate de: şoferi, cei cu o pilozitate exagerată, cu un sacru excavat şi cei care au job care implică statul pe scaun.
Factorii predispozanţi sunt reprezentaţi de: firul de păr gros, transpiraţia excesivă consecutiv cu şezutul prelungit, igiena personală deficitară, supraponderabilitatea şi traumatismele locale.
Este de 2-5 ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei.
Foliculii din şanţul interfesier, sub influenţa hormonilor, se umplu de keratină, se inflamează, rezultă un abces care împreuna cu firele de par realizează un canal pe sub piele aşa numitul chist pilonidal.
Ulterior se formează un traiect de fistulizare cu tegumentul, rezultând astfel o fistulă pilonidală.
Frecarea dintre fese la mişcare, în special când pacientul se mobilizează produce o mişcare de adâncire profundă a firelor de par şi o reacţie locală de corp străin şi infecţie.
Complicaţii în lipsa tratamentului
Complicaţiile posibile sunt reprezentate de evoluţia către un proces septic, a unei colecţii în profunzime (abces), a unei perforaţii sau chiar a unei comunicări cu un organ din pelvis (rect cel mai frecvent).
Sfaturi pentru pacienţi
Pacientul cu aceste riscuri sau care prezintă simptome de debut ale acestei afecţiuni trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, sa aibă o toaletă locală şi igienă extrem de riguroasă, sau chiar să efectueze şedinţe de epilare definitivă.