De ce este esenţial screeningul cancerului mamar

De ce este esenţial screeningul cancerului mamar

Cancerul mamar reprezintă cea mai comună formă de tumoră malignă şi a cincea cauză de deces la nivel mondial în rândul femeilor. Riscul de a dezvolta această formă de cancer se dublează cu fiecare decadă după menopauză. Pentru că rata de supravieţuire este semnificativ crescută în cazul unei depistări timpurii, screeningul mamar nu reprezintă o opţiune, ci o necesitate.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Codruţa Dijmărescu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii Intermedicas:

- Cât de des sunt necesare investigaţiile ginecologice tip screening de cancer mamar? Care sunt categoriile de vârstă cele mai expuse şi factorii de risc cel mai des întâlniţi?

- După 40 de ani mamografie bilaterală şi ecografie mamară bilaterală o dată pe an.

- Înainte de 40 de ani: doar ecografie mamară bilaterală o dată la 2 ani sau la nevoie.

Ecografia mamară este folosită de regulă ca examen complementar în orice situaţie când densitatea sânilor la mamografie este crescută, ştiut fiind faptul că aceasta poate masca opacităţi sub 1 cm.

- Imagistica prin RMN este folosită ca instrument de screening la femeile cu risc crescut de cancer mamar, dar folosirea ei în screening-ul populaţiei generale nu este recomandată. Istoricul familial, gradul de rudenie, vârsta la care a apărut cancerul şi caracterul său unibilateral sau bilateral ridică suspiciunea unui cancer la sân familial. Femeile care prezintă o mutaţie a genei BRCA1 au mai mult de 50% şanse de a dezvolta un cancer mamar în jurul vârstei de 50 de ani.

 - Ce rol joaca markerii tumorali din analizele sanguine? Cât de relevanţi sunt în scop de diagnostic şi preventie?

Determinarea markerilor tumorali CA 15-3, CA 27-29, CEA nu se recomandă de rutină, putând fi efectuată în cazul existenţei unei simptomalogii sugestive.

Valori crescute ale CA 15-3 PESTE 25-30 U/ml impun căutarea unui eventual cancer mamar prin metode imagistice pentru localizare.

Prezenţa unor valori normale nu exclude prezenţa unui cancer de sân, ştiut fiind faptul că acest marker are o sensibilitate redusă. Nivelul CA 15-3 este crescut în 10% din cancerele mamare stadiul 1, în 20% din cele de stadiul 2, 40% în stadiul 3 şi 75% în stadiul 4.

viewscnt