În prezent nu există teste neinvazive care să ofere un diagnostic sigur pentru endometrioză, singura modalitate de a identifica cu precizie afecţiunea fiind reprezentată de laparoscopia exploratorie. De asemenea, singura modalitate curativă de tratament este reprezentată de chirurgia excizională. Medicaţia antiinflamatorie, antialgică sau hormonală combate doar simptomele bolii.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Reţelei Medicale Wellborn:
Ce este endometrioza?
Endometrioza reprezintă dezvoltarea mucoasei uterine (endometru) în afara cavităţii uterine. Atunci când endometrul se dezvoltă în grosimea peretelui uterin, apare adenomioza, patologie asemănătoare cu endometrioza, cu care se asociază de foarte multe ori.
Care sunt factorii de risc?
Endometrioza, una dintre cele mai frecvente patologii medicale din întreaga lume, are o patogeneză multifactorială, încă neelucidată complet.
Dintre factorii de risc amintim:
- vârsta fragedă de instalare a menarhei
- istoricul familial de endometrioză
- sângerare abundentă în timpul menstruaţiei
- cicluri menstruale scurte (<24-25 zile)
- nuliparitatea
- vârsta înaintată de apariţie a primei sarcini
- defecte anatomice ale uterului şi ale trompelor uterine
- hipoxia celulară poate duce la apariţia mai rapidă a endometriozei
Diagnostic. Ce teste oferă un diagnostic precis?
Din păcate, nu există teste neinvazive care să ofere un diagnostic sigur. Singura modalitate de diagnostic de certitudine a endometriozei este reprezentată de laparoscopia exploratorie.
Ea pune diagnosticul şi, în acelaşi timp, reprezintă şi principala modalitate de tratament.
Alături de examenul clinic, care de cele mai multe ori este sugestiv pentru diagnostic, examenul ecografic (făcut de specialişti în acest domeniu) şi examenul RMN pot da informaţii importante despre gradul de infiltrare a organelor vecine. Cel mai frecvent sunt infiltrate: rectul, colonul sigmoid, vezica urinara, ureterele pelvine.
Markerul tumoral, CA125, mult supraevaluat în trecut, are o valoare limitată. Astfel, el poate fi crescut în leziunile active cum este chistul ovarian endometriozic, dar are valori normale în endometrioza profundă - nodulii endometriozici.
Tratamentul endometriozei. Care sunt abordările terapeutice?
Singura modalitate curativă de tratament este reprezentată de chirurgia excizională. Chirurgia endometriozei reprezinta cea mai complexă chirurgie ginecologică, iar abordul trebuie să fie multidisciplinar. De aceea, a aparut nevoia unor centre specializate în diagnosticul şi tratamentul acestei boli.
Ce este foarte important de ştiut este că tratamentul trebuie adaptat fiecărei paciente în parte, în funcţie de simptomatologia şi de nevoia fiecăreia. Astfel, sunt paciente cu endometrioză severă care nu prezintă dureri sau durerile sunt de intensitate redusă şi au deja copii. În aceste cazuri expectativa este cea mai bună atitudine.
Există cazuri, la polul opus, în care pacienta se prezintă pentru infertilitate şi experimentează dureri de intensitate variabilă, iar stadiul endometriozei este unul incipient. În aceste cazuri tratamentul chirugical - excizia tuturor ţesuturilor afectate de boală - este salutar.
*Există multiple clase de medicamente folosite în “tratamentul” endometriozei: medicaţia antiinflamatorie, medicaţia antialgică, medicaţia hormonală (ce acţioneaza pe axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian-gonadal). Toate aceste opţiuni terapeutice combat doar simptomatologia bolii - durerea pelvină, dismenoreea.
De fapt, tratamentul conservator al endometriozei este reprezentat de inducerea amenoreei. Aceasta poate fi realizată de catre multiple clase medicamentoase hormonale: contraceptivul estro-progestativ, medicaţia progestativă, analogii Gn-RH, antagoniştii Gn-RH etc. Acest lucru nu este acceptat de cele mai multe paciente (unele medicamente induc menopauza - reversibilă), mai ales de cele care se adresează specialiştilor şi pentru probleme de fertilitate.
Ca şi concluzie, putem spune că tratamentul endometriozei este prin excelenţă unul chirurgical. Chirurgia pelvină/chirurgia endometriozei îşi propune să restabilească anatomia pelvină şi să combată durerea, principalul simptom al bolii.