Este sau nu necesară înlocuirea obturaţiilor de amalgam?

Este sau nu necesară înlocuirea obturaţiilor de amalgam?

Obturaţiile de amalgam sunt în general foarte rezistente, cu o durată medie de viaţă de 10-15 ani. Dacă însă acestea se deteriorează, pacientul riscă apariţia unor patologii la nivelul pulpei dentare şi chiar fracturi cu pierderea ulterioară a dintelui. De asemenea, ele conţin mercur, argint şi alţi ioni metalici, care pot da coloraţii gri atât ale dintelui respectiv, cât şi ale părţilor moi sau ale dinţilor adiacenţi.

Plombele metalice se folosesc de peste 150 de ani şi rămân o soluţie şi în ziua de azi, atât Asociaţia Dentiştilor Americani (ADA), cât şi organizaţiile asociate acesteia le declară nedăunătoare pentru pacienţii cu vârste mai mari de 6 ani. Ele sunt însă din ce în ce mai puţin folosite, în special din raţionamente estetice.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Victor Iordache, medic stomatolog la Clinica Dentica:

Care sunt indicaţiile medicale pentru înlocuirea acestui tip de plombe?

Ca regula generală, orice obturaţie ce prezintă semne de deteriorare ar trebui înlocuită. În ceea ce priveşte obturaţiile din aliaj, acestea conţin mercur, argint şi alţi ioni metalici, care pot da coloraţii gri atât ale dintelui respectiv, cât şi ale părţilor moi sau ale dinţilor adiacenţi.

Ce complicaţii pot apărea pe termen lung dacă sunt păstrate obturaţiile de amalgam în gură?

Obturaţiile de amalgam sunt în general foarte rezistente, cu o durată medie de viaţă de 10-15 ani. Dacă însă acestea se deteriorează, pacientul riscă apariţia unor patologii la nivelul pulpei dentare şi chiar fracturi cu pierderea ulterioară a dintelui.

Mai sunt folosite în prezent? Dacă da, în ce situaţii? 

Plombele metalice se folosesc de peste 150 de ani şi rămân o soluţie şi în ziua de azi, atât Asociaţia Dentiştilor Americani (ADA), cât şi organizaţiile asociate acesteia le declară nedăunătoare pentru pacienţii cu vârste mai mari de 6 ani. Ele sunt însă din ce în ce mai puţin folosite, în special din raţionamente estetice. De asemenea, în Europa se urmăreşte eliminarea treptată a acestor obturaţii, pentru a se evita contaminarea cu mercur.

Ce recomandări aveţi pentru pacienţi cu privire la compoziţia obturaţiilor?

Prima recomandare este de a evita schimbarea unei obturaţii în stare bună doar din considerente estetice. Obturaţiile de amalgam sunt durabile, deseori fiind preferate în zone ale cavităţii bucale unde se exercită o mai mare presiune pe dinte. Dacă, însă, o obturaţie veche s-a deteriorat sau a apărut o nouă carie marginală sau secundară, există alternative din ceramică sau diverse materiale compozite ce pot oferi atât rezistenţă în timp, cât şi o culoare apropiată de cea naturală a dinţilor.

viewscnt