Prima etapă a naşterii durează, în medie, 8-12 ore la primipară şi 6-8 ore la secundipară. În această etapă colul se deschide până la o dilataţie completă, de la 1-2 centimetri până la aproximativ 10 centimetri. Sunt propagate o mulţime de mituri asociate naşterii naturale, iar unul des întâlnit este cel conform căruia travaliul este întotdeauna foarte dureros şi lung.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrică-ginecologie din cadrul Dacia Medical Center:
Într-o naştere naturală există mai multe etape în travaliu. Naşterea reprezintă procesul prin care fătul este expulzat din organismul mamei. În acelaşi proces sunt eliminate şi anexele fetale.
Etape în travaliu la o naştere naturală
1. Travaliu
În travaliu exista modificări la nivelul colului uterin, respectiv dilataţie. Contracţiile trebuie să aibă anumite caracteristici:
- să fie sistematizate, adică să se succeadă la intervale regulate de timp
- să fie crescânde ca intensitate, durată şi frecvenţă
În travaliu se recoltează probe biologice, iar gravida şi fătul sunt examinaţi prin mai multe metode:
- palparea abdominală
- tuşeu vaginal
- examenul cu valve
- auscultaţia bătăilor cordului fatului cu stetoscopul obstetrical şi monitorizarea externă
Prima etapă a naşterii durează, în medie, 8-12 ore la primipară (femeie care naşte pentru prima dată) şi 6-8 ore la secundipară. Acum colul se deschide până la o dilataţie completă, de la 1-2 centimetri până la aproximativ 10 centimetri.
2. Expulzie
Expulzia fătului reprezintă naşterea propriu-zisă. Această perioadă durează, în medie, 10-15 minute, şi nu ar trebui să se prelungească mai mult de 45 de minute. Gravida e aşezată pe masa de naşteri, i se face toaleta vulvo-vaginală şi este monitorizată permanent. Deseori este nevoie de epiziotomie, manevră care se realizează sub anestezie locală şi care are rolul de a evita sfâşierea ţesuturilor. Urmează pensarea şi tăierea cordonului ombilical, iar nou-născutul este predat personalului din secţia de neonatologie.
3. Delivrenţa
După expulzia fătului sunt eliminate placenta şi anexele fetale, adică a treia perioadă a naşterii, respectiv delivrenţa. Această etapă durează între 15 şi 45 de minute, în medie.
4. Consolidare hemostază
În a patra perioadă a naşterii trebuie consolidată hemostaza. Practic, se verifică dacă există vreo sângerare şi se rezolvă acest aspect, în caz de nevoie. Această perioadă se poate confunda şi cu lăuzia imediată, respectiv primele două ore de după naştere. Din cauza procesului de naştere, o sângerare poate să apară şi în primele ore de după intervenţie. Tot în această perioadă are loc şi retracţia uterină.
Mituri despre naşterea naturală
Circulă destule mituri despre naşterea naturală, însă cele mai multe pot fi demontate uşor. Unul dintre ele spune că naşterea naturală ar fi prea riscantă. Într-un caz normal, fără suspiciuni, naşterea se poate desfăşura natural fără nicio problemă. Dacă este o sarcină cu risc, atunci medicul şi pacienta vor analiza situaţia şi vor lua cea mai bună decizie în acest sens.
Informaţii contradictorii sunt şi despre inducerea travaliului. Medicul va apela la inducerea travaliului doar dacă este nevoie, pentru ca mama şi copilul să treacă prin intervenţie cât mai uşor.
Există câteva situaţii în care se impune inducerea travaliului:
- s-a rupt apa, dar nu au aparut contracţiile
- ziua probabilă a naşterii a fost depăşită, dar copilul nu dă semne că vrea să apară
- există o infecţie la nivelul uterului
- factori de risc ca diabetul gestaţional sau hipertensiunea arterială
- lichidul amniotic nu mai e suficient sau sunt probleme cu placenta
Un alt mit este cel conform căruia travaliul este întotdeauna foarte dureros şi lung. Acest lucru diferă de la o femeie la alta. Unele mămici au parte doar de o durere uşoară sau de un disconfort în timpul travaliului, iar naşterea decurge foarte bine.
De asemenea, faptul că naşterea naturală este cea mai sigură variantă pentru copil nu este întotdeauna adevărat. O naştere fără intervenţie medicală şi fără anestezie epidurală are beneficii, însă există momente în care acest lucru poate să facă mai mult rău decât bine. Dacă mama are placenta previa sau copilul nu este aşezat bine, medicul va face cezariană sau va folosi forcepsul ori ventuza.