Conform statisticilor, 1 din 10 adulţi poate suferi, în decursul vieţii, de hernie de disc. Cei mai predispuşi sunt bărbaţii cu vârsta între 30 şi 55 de ani. Hernia de disc este o afecţiune neurologică care se manifestă în special prin dureri insuportabile de spate, iar testele imagistice de tip RMN şi CT completează diagnosticul.
Nu toate herniile de disc necesită intervenţie chirurgicală, putând fi rezolvate cu fizioterapie, masaj, administrare de medicaţie cu scop antiinflamator şi injecţii cu cortizon.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg în cadrul clinicii Ana Medical Center.
“Dacă ar fi să vorbim în termeni medicali sau să găsim o astfel de explicaţie, atunci este de precizat faptul că hernia de disc apare în situaţia în care o parte a nucleului pulpos, chiar integral, herniază într-o zonă sau alta a inelului fibros a discului intervertebral, zonă catalogată drept slăbită”, afirmă dr. Valentin Munteanu. Nu există punct în care hernia să nu poată fi localizată. Cele mai frecvente sunt însă herniile lombare, urmate de cele cervicale.
Hernia lombară apare în momentul în care începe procesul de degenerare a nucleului pulpos, în interiorul discului intervertebral. Nu se întâmplă peste noapte, ci este un proces de durată, cu factori agravanţi, cum ar fi efortul prelungit sau, la cealaltă extremă, sedentarismul şi menţinerea unei poziţii fixe (de exemplu, statul pe scaun la birou).
Degenerarea se produce prin incapacitatea nucleului de a reţine apa, iar hernia apare în momentul unui efort sau al unui traumatism. Momentul este marcat de o durere insuportabilă în zona lombară, durere care coboară spre picior. Soluţia poate fi o intervenţie minim invazivă sau una deschisă, depinde de mai mulţi factori.
Procedural, medicul specialist este cel care evaluează pacientul, fizic şi anamnestic. Testele imagistice completează diagnosticul de hernie de disc. Acestea sunt RMN-ul şi CT-ul.
Prima este preferabilă în contextul unei hernii lombare. În multe dintre herniile de disc nu este nevoie de intervenţie chirurgicală de niciun tip. Ele se pot rezolva cu fizioterapie, masaj, administrare de medicaţie cu scop antiinflamator şi injecţii cu cortizon.
Astfel, scăpăm de durere, de slăbiciune musculară şi de senzaţia de picior amorţit. Pacientul îşi poate relua activitatea, iar coloana este ferită de alte probleme. Dacă nu se obţine un rezultat, mergem la pasul următor, după aproximativ o lună şi jumătate, două.
“Situaţiile se complică şi mai mult atunci când vorbim de pacienţi cu probleme de greutate. Reţin un caz al unui bărbat de 77 ani şi 140 de kilograme. În acest caz, am ales o intervenţie integrală sub microscop, printr-o incizie de trei centimetri, fără a folosi drenul. Intervenţia a descurs fără probleme, iar evoluţia pacientului a fost excelentă, fără complicaţii de tip fistulă. Externarea s-a produs a doua zi”, completează dr. Valentin Munteanu.
Ceea ce este de reţinut este că nu toate tipurile de hernie de disc se pot rezolva astfel. Consultul de specialitate este esenţial, la el fiind necesar un examen RMN recent.