Escherichia coli (E. Coli) este o bacterie prezentă în intestinele oamenilor încă de la naştere. Majoritatea tipurilor de E. Coli sunt inofensive. În cazul infecţiilor tractului urinar, E.coli este vinovată în 90% dintre cazurile de apariţie a infecţiilor urinare şi necesită de obicei antibioterapie timp de 3-14 zile.
Articol realizat prin participarea domnului doctor Ion Popa, medic primar urologie din cadrul Ana Medical Center
Cauzele şi simptomele apariţiei infecţiilor urinare cu E. Coli
Un sistem imunitar slăbit contribuie la declanşarea infecţiei cu E. Coli. Din cauza prezenţei în intestine, bacteria poate ajunge uşor din anus în uretră. Astfel, infecţia cu E. Coli poate să apară destul de uşor, la femei şi bărbaţi, deopotrivă. Infecţiile urinare cu E. Coli se manifestă prin disconfort şi durere la urinare, nevoie frecventă de a merge la toaletă, urină tulbure sau cu sânge, febră şi frisoane.
Infecţiile urinare cu E. Coli sunt uşor de tratat şi de prevenit. Lucrurile se agravează abia atunci când bacteria ajunge în rinichi. Atunci când ajunge în rinichi, pot apărea simptome precum dureri de rinichi, greaţă şi vărsături, ori pierderea apetitului. Odată ajunsă în rinichi, E. Coli poate trece în sânge.
Diagnosticare şi prevenire în cazul E. Coli
Pentru un diagnostic corect, este nevoie de o vizită în cabinetul unui medic urolog. Acesta este în măsură să solicite analizele necesare pentru diagnosticare.
Infecţia urinară cu E. Coli poate fi depistată cu ajutorul unei probe de urină, analiza fiind numită urocultură. La un rezultat pozitiv pentru infecţia cu E. Coli, medicul urolog va solicita o antibiogramă pentru a prescire tratamentul cu antibiotice. În majoritatea cazurilor, tratamentul este pe bază de antibiotice şi durează între 3 şi 14 zile.
Dacă urocultura nu este suficientă, se mai pot recomanda investigaţii suplimentare. Acestea pot fi: ecografia rinichilor şi a vezicii urinare, cistouretrografie micţională, cistoscopie, teste urodinamice şi chiar RMN.
O igienă adecvată este cea mai bună metodă de prevenire a infecţiilor urinare. După fiecare scaun, trebuie să vă faceţi toaleta zonei intime din faţă către spate, pentru a nu duce bacteriile din anus în uretră. E. Coli poate fi transmisă şi prin contact sexual, din acest motiv se recomandă spălarea după fiecare contact.