Wargha Enayati este cunoscut drept fondator al Reţelei Private de Sănătate Regina Maria. Într-un interviu acordat 360medical.ro, el a vorbit despre modul în care a pus bazele reţelei de sănătate Regina Maria, despre crearea abonamentelor medicale şi despre implicarea sa în alte proiecte din domeniul medical.
Enayati consideră că fenomenul schimbării atitudinii faţă de pacient evoluează prea încet, iar îmbătrânirea populaţiei reprezintă o provocare majoră şi în România.
El a vorbit şi despre viitorul serviciilor medicale private, în condiţiile în care a dezvoltat aplicaţia Docbook, prima din România destinată programărilor online, şi despre serviciile de concierge medicine oferite de clinica de second opinion Intermedicas.
Wargha Enayati este implicat, alături de Spitalul Monza, în dezvoltarea complexului Revera Medical City, unul dintre cele mai mari proiecte medicale private din Romania, investiţia fiind estimată la peste 50 milioane de euro.
Managerul consideră că în prezent există o scădere a apetitului reţelelor private de a deschide spitale noi, iar cabinetele medicale şi policlinicile mici care sunt conduse de medici independenţi dispar.
Cu toate acestea, el consideră că sectorul medical este cel mai dinamic sector de business din România, după ce a avansat cu 12% anul trecut, iar valoarea pieţei a ajuns la aproape 2 miliarde de euro.
Interviul complet cu Wargha Enayati, fondatorul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, preşedinte al Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria, acţionar Intermedicas şi Docbook:
1. Sunteţi recunoscut drept fondatorul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria. Povestiţi-ne, vă rog, despre această experienţă.
Orice afacere pe care am început-o în viaţa mea a fost cu ideea - ce nevoie are societatea, ce impact social are asupra societăţii, în acelaşi timp gândindu-mă dacă e posibil să dezvolt această afacere sau nu.
Dar dacă nu are un impact social şi fac o afacere doar de dragul de a face bani, nu m-a entuziasmat foarte mult. Îmi amintesc când a fost boomul până în 2008.
Erau tineri de 23-25 de ani care vindeau trei terenuri pe an şi făceau un profit mai mare decât mine cu o mie de angajaţi, cu toate riscurile pe care le aveam.
Am rămas mereu focusat, am zis că dacă asta e corect să fac, atunci fac asta. Acesta a fost crezul meu când am deschis primul meu cabinet de cardiologie, când l-am extins şi l-am transformat în Centrul Medical Unirea pentru ca mai apoi să devină Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
Apoi lucrurile au evoluat firesc şi astăzi am creat şi ajutat la crearea unui întreg sistem. Sistemul privat din România. Am creat abonamentele medicale. Am ridicat standardele profesionale.
2. Din punctul dumneavoastră de vedere, sunt comparabile serviciile medicale din România cu cele din străinătate? Dacă da, vă rog explicaţi. Dacă nu, în cât timp credeţi că vor ajunge la acelaşi nivel.
La nivelul pieţii private, da, suntem comparabili cu serviciile medicale din străinătate. Dotări, medici, comportament. Avem abonamentele medicale.
Din păcate, ne confruntăm cu scăderea apetitului reţelelor private de a deschide spitale noi, a scăzut iar numărul clinicilor, cabinetele medicale şi policlinicile mici care sunt conduse de medici independenţi dispar.
Fenomenul schimbării atitudinii faţă de pacient evoluează prea încet, iar o provocare majoră devine ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, problema îngrijirii vârstnicilor din România. Aşa că eu îmi concentrez acum atenţia către acest fenomen.
3. Construiţi în prezent cel mai mare centru de îngrijire a bătrânilor din România, care înglobează atât geriatrie, cât şi oncologie, recuperare medicală şi radioterapie. Care a fost motivaţia dumneavoastră pentru acesta?
Revera Medical City va avea în componenţa sa o unitate premium pentru îngrijire medicală, un centru rezidenţial pentru vârstnici şi un spital dedicat sferei oncologice şi de recuperare.
”Spitalul de Oncologie Monza” va ocupa prima dintre cele trei clădiri ce se vor dezvolta pe platforma REVERA Medical City. Spitalul va pune la dispozitia pacientilor un centru medical dedicat oncologiei şi reabilitării oncologice, un centru de radioterapie, un centru de imagistică medicală, un centru de cardiologie intervenţională, o clinică multidisciplinară şi un laborator medical.
Revera Medical City este o investiţie totală de 60 milioane de euro şi va reprezenta cea mai mare dezvoltare medicală privată din România.
Vor fi Peste 400 de angajaţi ce vor putea să îşi desfăşoare activitatea, un proiect care va răspunde lipsurilor existente pe piaţa medicală din Romania.
Motivaţia mea principala a fost de a crea pe piaţă un produs care să aibă impact în societate, care să poată fi multiplicat şi îmbunătăţit.
4. Cum a fost începutul dumneavoastră în România?
Acum 35 de ani am aterizat în Suceava din Regensburg ca student la Medicină pentru a învăţa limba română. După un an de stat acolo, aveam un accent moldovenesc senzaţional, aşa că am hotărât, împreună cu câţiva prieteni din Germania, datorită reputaţiei UMF Cluj, să ne continuăm studiile acolo.
Aşa că, ajuns la Cluj, am realizat că româna cu accent moldovenesc e altfel decât limba auzită şi vorbită la Cluj.
Am stat 7 ani acolo, au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea, mai ales pentru un copil născut şi crescut în Germania, aşa cum eram eu, a fost o adevărată aventură, cu dificultăţi pe măsură.
Toate acestea şi multe altele sunt ţeluri pe care mi le-am impus pentru a putea continua schimbarea în sistemul medical privat din România.
Îi mulţumesc Clujului că există, locul în care mă simt întotdeauna ca peştele în apă.
5. Povestiţi-ne, vă rog, şi despre implicarea dumneavoastră în Intermedicas
Pentru că dintotdeauna am interacţionat cu persoane aflate în situaţii medicale complicate care căutau recomandări şi direcţii cu privire la medicul cel mai potrivit pe care ar trebui să îl consulte şi din dorinţa de a le oferi cele mai bune răspunsuri, am considerat că am nevoie de acces direct la cei mai buni medici.
Apropierea de Intermedicas a venit, aşadar, firesc, ca un răspuns la dorinţa mea de a sprijini pacienţii care îmi cereau sfatul. Am continuat aici misiunea începută la Regina Maria de a crea un sistem în care pacientul să fie în mijloc.
Acum Intermedicas oferă servicii de second opinion prin parteneriate medicale cu peste 200 de medici şi 90 de instituţii medicale de internaţional din Europa, Asia şi SUA. Medici internaţionali din peste 20 de specializări au rezolvat cu succes cazurile grave ale pacienţilor români.
Oferă servicii de concierge medicine, un concept nou pentru piaţa medicală din România, ce reprezintă un design inovativ de îngrijire medicală axat pe o relaţie apropiată între medic şi pacient şi un traseu medical cât mai facil.
Concierge Medicine este un produs care deserveşte atât afecţiunile mai puţin complicate, cât şi cazurile medicale cele mai complexe. În plus, datorită reţelei extinse de parteneri incluşi în abonamentul de Concierge Medicine, pacientul poate avea acces rapid la medici, clinici şi spitale de top.
O altă specializare este tumor board-ul creat la Intermedicas, prin care este reunită o reţea de medici români şi străini, care diagnostichează cu mare certitudine şi identifică tratamentul eficient, astfel încât pacientul beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală posibilă. De cele mai multe ori, aceasta se dovedeşte salvatoare de vieţi.
6. Dar în start up şi în Docbook.
Docbook este un start-up promiţător, este prima aplicaţie din România pentru programări online la doctor. Creşte în fiecare lună. Dacă la început preocuparea era să aducem cât mai mulţi medici pe platformă, acum creştem exponenţial numărul celor care îşi fac programările prin această aplicaţie. Şi e rapidă, comodă şi eficientă.
7. Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria deţine până în prezent două policlinici, la Baba Novac şi Sala Palatului. Care sunt planurile în acest sens pe termen scurt şi pe termen lung?
În cadrul policlinicilor sociale am creat un sistem care ajută aproximativ 5.000 de oameni să aibă acces la servicii medicale intangibile pentru ei în alt sistem, pentru că fie nu au asigurări medicale sau venit, fie nu au cum să ajungă la medici specialişti.
Noi ne adaptăm în permanenţă nevoilor lor şi investim, cu sprijinul partenerilor noştri, al evenimentelor de fund raising, ca cel din 19 octombrie – Gala din Inimă pentru Viitor, în cabinete şi dotări. Acum ne gândim la un cabinet de chirurgie stomatologică, să extindem programele dedicate ONG-urilor şi beneficiarilor acestora.
Anul acesta am fost fericit că în cadrul Galei din Inimă pentru Viitor să putem lansa Albumul Reginei, o reeditare de excepţie a Caietului de Amintiri al Reginei Maria de când avea 7 ani.
Am fost onorat să o avem alături de noi pe Alteţa Sa, Principesa Maria, şi să putem arăta tuturor că misiunea caritabilă a suveranei noastre poate fi continuată în An Centenar. Fondurile din vânzarea acestui album merg tot către cauza socială a Fundaţiei.
8. Sunteţi întotdeauna impulsionat de a ajuta oamenii şi de a construi servicii medicale durabile. Cum consideraţi că s-a modificat piaţa serviciilor medicale private în ultimul deceniu? Ce modificări consideraţi că mai sunt necesare în acest domeniu?
Cred a evoluat enorm, gândiţi-vă că este poate cel mai dinamic sector de business din România, după ce a avansat, în 2017, cu 12%.
Valoarea pieţei este la aproape 2 miliarde de euro, iar principalele lanţuri private din Romania au realizat cifre de afaceri de aproape jumatăte de miliard de euro. Există nevoie pe piaţă, există competiţie, există profesionalism şi standarde.