Interviu Ahmet Deniz Yurt, Medproper: Una dintre cele mai mari probleme pentru tratamentul în străinătate al pacienţilor este bariera de limbă

Interviu Ahmet Deniz Yurt, Medproper: Una dintre cele mai mari probleme pentru tratamentul în străinătate al pacienţilor este bariera de limbă

Tot mai mulţi pacienţi români aleg să se trateze la clinici din străinătate - în Austria, Turcia sau în alte ţări - pentru diverse afecţiuni, iar această tendinţă a dus la apariţia unor companii specializate, care oferă servicii de transfer internaţional al pacienţilor. Recent, compania turcă Medproper International a deschis o reprezentanţă la Bucureşti, care oferă pachete de servicii pacienţilor români care vor să se trateze la clinici din Istanbul. 

În acest context, managerul general al Medproper International, Ahmet Deniz Yurt, a acordat un interviu 360medical.ro, în care a vorbit despre modul în care se realizează acest serviciu, menţionând că una dintre cele mai mari probleme pentru tratamentul în străinătate al pacienţilor este bariera de limbă.

În patru ani, Medproper a avut aproximativ 400 de clienţi din rândul pacienţilor pentru proceduri de diagnostic şi tratament, în special din domeniul oncologic.

Managerul îşi doreşte o colaborare între Turcia şi România pe plan medical, pentru a face schimb de cunoştinţe şi resurse umane, şi şi-a propus să apropie sistemele medicale din cele două ţări prin reuniuni şi conferinţe ştiinţifice.

Interviul complet cu Ahmet Deniz Yrut, general manager al Medproper International:

Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină un manager al unei clinici medicale din Turcia? Cum le depăşiţi?

În Turcia, una dintre cele mai mari probleme ce ţin de managementul clinicii constă în limitările şi reglementările din partea Ministerului Sănătăţii.

Avem reguli stricte care trebuie să fie respectate, ceea ce reprezintă un plus pentru pacient, astfel încât punem bazele unor standarde în clinicile noastre.

Avem reguli stricte similare în termeni de marketing, acordăm mare atenţie aspectelor la care fac referire sloganele şi motto-urile noastre.

Câte specialităţi medicale aveţi în spital? Unde se regăseşte numărul cel mai mare de pacienţi?

Avem toate specialităţile, care încep de la intervenţii chirurgicale estetice minore, la cazuri de transplant complexe. Putem spune că cea mai aglomerată şi ocupată clinică este cea de oncologie şi în special oncologie pediatrică.

Din cauza faptului că oncologia necesită o abordare multidisciplinară, este de asemenea integrată în alte specialităţi, precum radiologie, medicină nucleară şi laborator.

Tratamentul oncologic este un proces pe termen lung, care poate presupune mai mulţi ani, inclusiv o monitorizare post operatorie.

Explicaţi-ne principalele aspecte ale colaborării cu Medproper? Cum funcţionează şi de cât timp? 

Am început să ajutăm pacienţi din state diferite în urmă cu 4 ani şi aproximativ 400 de pacienţi au ales Medproper pentru procedure de diagnostic şi tratament în cazul afecţiunilor cu care se confruntă.

Serviciile noastre încep cu primirea dosarelor medicale ale pacienţilor, care sunt consultate de specialiştii implicaţi. În mod corespunzător, informăm pacientul cu privire la costul aproximativ şi la durata şederii în Istanbul.

În timp ce informăm pacientul, obţinem comentarii de second opinion de la medicul cel mai potrivit şi din partea clinicii, astfel încât să ne asigurăm că beneficiază de cea mai bună second opinion fără nicio taxă suplimentară.

Când pacientul decide să vină în Turcia pentru tratament, tot ce trebuie să facă este să ne trimită biletul de avion şi restul este planificat de către echipa operaţională experimentată care vorbeşte în mod nativ limba română.

Avem 15 persoane care sunt vorbitori nativi de română în Istanbul. Motivul pentru care colaborăm cu atât de mulţi vorbitori nativi este ca să ne asigurăm că pacienţii se concentrează pe tratament şi nu pe detalii precum cazare, transfer şi traducere.

Este important ca pacientul să rămână concentrat asupra procesului de vindecare. Pentru a face acest lucru, am deschis propriul hotel destinat necesităţilor de cazare ale pacienţilor, unde pot să rămână plătind tarife mai mici pentru perioade lungi de timp, în concept tip rezidenţial, având şansa să îşi gătească propria mâncare în bucătăria proprie.

Care sunt problemele pe care le-aţi observat până în prezent cu privire la turismul medical? Cum credeţi că pot fi rezolvate? Ce soluţii vedeţi?

Una dintre cele mai mari probleme în obţinerea tratamentului în străinătate este bariera de limbă. Cred că am rezolvat această problemă în procent de 90% angajând personal român în Istanbul (fluxul de informaţie este dintre pacient-translator-medicul respectiv).

Personalul nostru a lucrat în domeniu pentru mai mult de 5 ani şi este experimentat cu privire la termenii medicali.

Aţi avut ocazia să vizitaţi un spital din România? Care sunt diferenţele dintre sistemul de sănătate român şi cel turc? Puteţi emite câteva recomandări?

Da, am vizitat multe spitale de state şi private din România. Nu cred că este potrivit să compar cele două sisteme, dar pot să spun că o colaborare dintre clinici şi Ministerele Sănătăţii ale celor două state va reprezenta un avantaj pentru pacienţii ambelor ţări.

Sectorul de sănătate din Turcia s-a dezvoltat mult în ultimii 15 ani, cu multe afilieri la clinicile şi standardele din SUA.

Cele două ţări pot găsi afilieri similare pentru a face schimb de cunoştinţe şi resurse umane.

Care sunt planurile pe termen lung cu privire la clinică şi colaborarea cu pacienţii din România?

Plănuim să ajutăm cât de mulţi pacienţi putem. Dorim ca oamenii să fie informaţi în detaliu despre afecţiunile lor şi opţiunile de tratament. Plănuim să aducem cele două sectoare împreună prin întruniri şi conferinţe ştiinţifice.

viewscnt