Amy Finan, director general al organizaţiei neguvernamentale Sabin Vaccine Institute, subliniază importanţa vaccinării populaţiei, arătând că 1,5 milioane de persoane mor în continuare în lume, în fiecare an, deoarece nu au fost vaccinaţi. Într-un interviu acordat 360medical.ro, ea a afirmat că vaccinurile reprezintă una dintre cele mai rentabile achiziţii din medicină, în condiţiile în care, pentru fiecare dolar cheltuit pe imunizare, sistemul de sănătate economiseşte 16 dolari.
Organizaţia pe care o conduce Amy Finan este îngrijorată de epidemia de rujeolă din România. Managerul avertizează că ţările în care există un grad redus de acoperire vaccinală şi care se confruntă cu o incidenţă crescută a bolilor au mari difucultăţi să îşi protejeze populaţia.
Amy Finan a vorbit şi despre modul în care a fost înfiinţată organizaţia Sabin Vaccine Institute, care este rolul acesteia şi care sunt planurile pe termen scurt şi lung.
Interviul complet cu Amy Finan, director general al Sabin Vaccine Institute:
Povestiţi-ne despre Sabin Vaccine Institute. Care au fost motivele pentru înfiinţarea acestei organizaţii?
Sabin Vaccine Institute a fost înfiinţată în urmă cu 25 de ani, în memoria lui Albert B. Sabin, inventatorul vaccinului anti-polio oral, vaccin care a fost extrem de util şi aproape a eradicat poliomielita.
Ce a făcut doctorul Sabin după ce a inventat vaccinul, ca mulţi alţi colegi: a părăsit laboratorul şi a călătorit în întreaga lume pentru a se asigura că toţi copiii au acces la vaccinul său.
A fost practic unul dintre primii susţinători mondiali ai sănătăţii în ceea ce priveşte vaccinurile.
Asta facem la Sabin: încercăm să facem vaccinurile mai accesibile tuturor copiilor de pretutindeni, indiferent de veniturile lor, de localizare geografică, de nivel de educaţie.
Care sunt principalele provocări cu care vă confruntaţi în lume şi în România în special?
Un lucru pe care organizaţia noastră îl face este să discutăm cu factorii de decizie politică pentru a le oferi informaţiile de care au nevoie ca să ia cele mai bune decizii pentru anumite ţări.
Prin urmare, Sabin nu merge să ofere recomandări, ci să ofere informaţii. Cred că una dintre principalele provocări pe care factorii de decizie politică le au este de a decide cum îşi doresc să cheltuie resursele din domeniul sănătăţii.
De multe ori, oamenii uită că vaccinurile au salvat mai multe vieţi decât orice alt progres medical în istorie, mai exact 2-3 milioane de vieţi pe an sunt salvate prin intermediul vaccinurilor.
Dar continuăm să avem 1,5 milioane de persoane în fiecare an care mor din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare.
Ne dorim ca factorii de decizie politică să înţeleagă că vaccinurile sunt importante pentru a proteja sănătatea, bunăstarea şi viaţa cetăţenilor, dar şi că reprezintă una dintre cele mai rentabile achiziţii din medicină.
Există un studiu care demonstrează că pentru fiecare dolar cheltuit pe imunizare, sistemul de sănătate economiseşte 16 dolari.
Care sunt schimbările pe care le-aţi observat la factorii de decizie politică în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de Sabin?
Cu privire la Europa, Sabin a finalizat un studiu ce a vizat 53 de state din regiunea OMS Europa, am analizat legislaţia din domeniul imunizării, cu privire la modul în care sunt scrise şi implementate şi dacă a existat vreo creştere în asimilarea vaccinurilor în acea ţară.
Deoarece diferă de la o ţară la alta modul în care factorii de decizie politică abordează imunizarea: unii o fac obligatoriu, aţii o fac obligatoriu pentru copiii care frecventează învăţământul, iar alţii o fac opţional.
Dar la final, dacă sistemul de sănătate nu este suficient de puternic pentru a susţine un sistem de imunizare, nu vom avea un grad crescut de acoperire vaccinală.
Aţi observat îmbunătăţiri? Aveţi statistici în acest sens?
Creşterea în utilizarea vaccinurilor depinde de mulţi factori sociali, economici şi politici, şi variază mai ales în Europa. Avem un studiu care reflectă toate modalităţile prin care factorii de decizie politică abordează imunizarea în ţările lor.
În România cred că este nevoie de un sistem de sănătate puternic, iar faptul că 14.000 de medici au părăsit ţara reprezintă o problemă.
Care sunt planurile dumneavoastră pe termen lung şi pe termen scurt?
Cu siguranţă ne dorim să continuăm activitatea în România, suntem îngrijoraţi în special în legătură cu epidemia de rujeolă, şi de asemenea colaborăm cu colegii din Moldova, care cred că s-au descurcat extraordinar în gestionarea unora dintre problemele cu care se confruntă.
Pe termen scurt, Sabin va organiza un eveniment la finalul lunii noiembrie unde vom avea o sesiune regională pentru parlamentari ce provin din 7 state ale Europei de Est, care se vor aduna pentru a discuta despre experienţele lor cu imunizarea şi despre cum se pot ajuta unii pe alţii, din lecţiile pe care le-au învăţat.
Pe termen lung, ne dorim să lucrăm în continuare cu factorii de decizie politică de aici, din OMS şi de la UNICEF, pentru a continua să creştem gradul de imunizare.