Medicul Dan Mitrea a înfiinţat Clinica Neuroaxis, intuind existenţa unui gol în piaţa românească pentru servicii supraspecializate în domeniul neurologiei şi al neuroştiinţelor, însă şi-a propus să facă un pas şi mai important în acest domeniu. Într-un interviu acordat 360medical.ro, Mitrea a declarat că intenţionează să implementeze inteligenţa artificială în practica medicală şi să deschidă în România un spital dedicat neuroştiinţelor în următorii cinci ani.
Interviul complet cu Dan Mitrea, medic neurolog, supraspecializat în neuro-oncologie şi fondator al Clinicii Neuroaxis:
Care au fost motivele ce v-au determinat să înfiinţaţi Clinica Neuroaxis?
Sunt mai multe motive pentru care am considerat oportună înfiinţarea acestei clinici. Unul dintre ele este existenţa unui gol în piaţa pentru servicii supraspecializate în domeniul neurologiei şi al neuroştiinţelor. Am constatat asta lucrând în sistemul public care, deşi atrage un număr important de pacienţi, nu poate face faţă cererii existente.
Un alt motiv este faptul că, interacţionând mult în anii de pregătire din facultate şi rezidenţiat cu sistemele medicale din vestul Europei, am anticipat nevoia unei schimbări pozitive în piaţa de servicii medicale supraspecializate din România. Aceasta se întâmplă pentru că oamenii sunt din ce în ce mai informaţi şi îşi doresc accesul la medici supraspecializaţi, care să le ofere servicii medicale de calitate.
Cum se împacă meseria de medic cu cea de antreprenor?
Ambele se împacă foarte bine, nu a existat niciodată un conflict între cele două. În cazul meu, aş spune că medicina este mai mult o vocaţie, iar antreprenoriatul este o pasiune. Provin dintr-o familie de medici şi de antreprenori.
Părinţii mei deţin o clinică medicală în Braşov, astfel că toată această evoluţie a fost normală pentru mine. Îmi place foarte mult ceea ce fac, iar faptul că pot face asta într-un cadru pe care l-am conceput împreună cu colegii şi partenerii mei adaugă şi mai multă valoare.
În plus, partea de antreprenoriat a fost o consecinţă naturală apărută din dorinţa de a crea un cadru pe care să îl pot dezvolta după principiile şi valorile personale. Mai mult, să fiu propriul meu şef îmi permite să abordez perspective noi, să îmbunătăţesc modelul de business în avantajul pacienţilor, lucru pe care într-un sistem riguros, cum este cel de stat sau cel corporatist, nu l-aş fi putut.
Ce criterii aţi urmărit când aţi stabilit echipa de medici?
De la început am considerat că o instituţie medicală se bazează în primul rând pe echipă. Atât pe personalul medical, cât şi pe cel auxiliar. Echipa de medici am ales-o plecând de la lucrurile pe care le simt eu faţă de această profesie şi faţă de oamenii cu care interacţionez.
Mi-am dorit alături de mine oameni deschişi, care reuşesc să empatizeze cu persoanele din faţa lor, să le înţeleagă problemele, pentru ca apoi să reuşească să îi trateze. La fel de importantă a fost pregătirea lor şi dorinţa de perfecţionare continuă.
Toată echipa noastră este tânără, iar medicii au realizat stagii de perfecţionare la diverse centre europene şi continuă să fie interesaţi de educaţia lor. Politica companiei este să îi încurajăm şi să îi susţinem în aceste demersuri.
La Neuroaxis suntem o echipa de prieteni, colaborăm foarte bine unul cu altul, ne cunoaştem limitele şi încercăm constant să le depăşim împreună. Principiul de bază al echipei este că pacientul face parte din ea, deci se află mereu în atenţia noastră.
Care erau nevoile pieţei la momentul respectiv şi cum consideraţi în prezent că v-aţi adaptat la acestea?
Nevoile pieţei serviciilor neurologice sunt aceleaşi cu cele ale întregului sistem medical. Pacienţii vor eficienţă, siguranţă, comunicare facilă, asta va da încredere în cadrul medical ce îl ascultă şi tratează.
Vor diagnosticare corectă, argumetată de investigaţii de calitate. Vor siguranţă în tratament şi în intervenţii. Vor celeritate în comunicarea cu instituţia şi medicul cu care colaborează. Acestea ar fi nevoile obiective.
Pacienţii mai au, de asemenea, nevoie de înţelegere şi de empatie, să le zicem nevoi subiective. Ei vor ca cineva să îi asculte şi să îşi dorească să îi ajute. Primele nevoi înseamnă formalizare şi fluidizare a fluxului de lucru, iar cele din urmă înseamnă o apropiere reală faţă de omul din faţa ta.
Ele trebuie îndeplinite împreună şi trebuie să existe un echilibru între ele pentru o bună funcţionare.
Aşa am văzut eu nevoile pieţei în momentul în care am deschis Neuroaxis şi consider că acestea sunt şi vor rămâne în continuare. Desigur, ele se mai rafinează sau devin mai complexe, însă la bază rămân aceleaşi.
Cât de deschişi sunt românii să apeleze la servicii de neurologie în sistem privat?
Românii au început în ultiimi ani să se documenteze şi să cerceteze din ce în ce mai mult. Nu numai când e vorba de servicii medicale, ci mereu.
Au devenit mai selectivi şi au învăţat cum să sancţioneze performanţa slabă. Din punctul meu de vedere, sunt tot mai deschişi către sistemul medical privat şi către medicii tineri, cu stagii de pregătire în străinatate, care aduc tot mai multă inovaţie în România.
Din păcate, sistemul public de sănătate a încasat multe lovituri de imagine în ultimii ani, iar populaţia a început să îşi piardă încrederea în el, deşi sunt foarte mulţi profesionişti şi foarte mulţi oameni extrem de capabili care lucrează acolo.
Colaboraţi cu sistemul de sănătate public? Dar cu sisteme de sănătate din străinătate? Ce impresii v-a lăsat această interacţiune?
Momentan nu am încheiat un contract de colaborare cu CASMB, însă ne gândim ca pe viitor să lucrăm şi aşa. Colaborăm foarte bine cu clinici din afara ţării, cu care ne sfătuim la cazurile complexe şi unde continuăm să ne perfecţionăm pregătirea. Avem chiar colegi care s-au întors în ţară după stagiile de pregătire şi care acum lucrează cu noi.
Lucrăm, de asemenea, cu principalele companii de asigurări de sănătate private din România şi din străinătate.
Pot spune că toate aceste colaborări sunt fructoase. Există transparenţă în orice moment, există un limbaj comun între instituţii şi, mai presus de toate, există un interes comun: acela de a asigura servicii medicale de calitate.
Care este perspectiva pe care o aveţi cu privire la dezvoltarea clinicii în următorii 5 ani?
Suntem implicaţi în mai multe proiecte, fiecare reprezentând o cale diferită de dezvoltare. Suntem interesaţi de tot ce este nou în medicină şi de tot ce poate să aducă plusvaloare serviciilor noastre şi implicit pacienţilor noştri.
O direcţie în care dorim să ne implicăm tot mai mult este inteligenţa artificială şi “deep learning”, beneficiile pe care aceste domenii le pot aduce medicinei sunt enorme.
Dorim, de asemenea, să ne lărgim plaja de servicii prin dezvoltarea celor deja existente sau prin integrarea de noi departamente complementare.
Visul nostru este ca la un moment dat să reuşim să deschidem un spital dedicat neuroştiinţelor. Ar fi frumos să putem face asta în 5 ani.