INTERVIU Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie: Vaccinarea anti-HPV trebuie promovată în mod activ de toţi medicii din România

INTERVIU Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie: Vaccinarea anti-HPV trebuie promovată în mod activ de toţi medicii din România

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu a declarat, într-un interviu acordat 360medical.ro, că vaccinarea anti-HPV trebuie promovată în mod activ de toţi medicii, în condiţiile în care s-a dovedit că vaccinul previne cancerul de col uterin în peste 90% din cazuri.

Medicul recomandă pacientelor să se adreseze medicului specialist în infertilitate cât mai curând, chiar şi înainte de vârsta de 30 de ani, dacă sarcina nu este obţinută în decurs de 1 an de contact sexual neprotejat.

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România a propus, împreună cu comisia de specialitate a ministerului, decontarea totală a procedurii de fertilizare in vitro, considerând că acele clinici care au rezultate bune şi dovedite prin auditare trebuie să se înscrie în program.

Interviul complet cu Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Preşedinte al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, Preşedintele Asociaţiei Române de Reproducere Umană Asistată, Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti:

Natalitatea este în continuă scădere în ultimii ani, fiind printre cele mai reduse din Europa. Prin ce modalităţi consideraţi că se poate interveni în acest sens?

Prin politici guvernamentale, politici sociale pot fi stimulate cuplurile să aibă cât mai mulţi copii. Aceasta ar fi o direcţie de acţiune.

Asta înseamnă stimulent financiar, diverse reduceri de taxe, creşteri de indemnizaţii, concedii mai mari pentru cuplurile care fac mai mulţi copii ş.a.m.d. Cred că guvernul poate găsi soluţii inspirându-se de la ce se întâmplă în jurul nostru în Europa.

Separat, există şi pârghii de acţionare prin politicile sanitare, prin activităţile medicale de care suntem şi noi răspunzători, în ideea de a reduce mortalitatea infantilă, neonatală, a mortalităţii materne, respectiv şi de creştere a natalităţii prin proceduri de reproducere asistată, deci prin programele de reproducere umană asistată, care sunt în mare parte - sau ar trebui să fie - finanţate de guvern.

Dacă statul român îşi doreşte să găsească soluţii pentru creşterea natalităţii sunt mecanisme cunoscute. Problema rămâne în esenţă financiară, dar şi de educaţia populaţiei.

Infertilitatea este subtratată şi subdiagnosticată, iar pacientele ajung la dumneavoastră cu situaţii patologice. Ce recomandări de prevenţie puteţi emite?

Nu sunt situaţii neapărat patologice, ci ajung târziu. Recomandările noastre sunt ca acele cupluri care nu obţin sarcina în decurs de 1 an de contact sexual neprotejat vaginal trebuie să se adreseze medicului ginecolog şi mai departe medicului de infertilitate, pentru că este un domeniu care nu prezintă interes pentru toţi ginecologii.

Şi atunci sunt unii specializaţi în infertilitate care ştiu să abordeze situaţia mai rapid, mai eficient, mai pragmatic, mai agresiv.

Recomandarea este să nu stea foarte mult cu această situaţie, ci să se adreseze cât mai curând, chiar şi sub 30 de ani, nu neapărat sub 40 de ani, medicului specializat în infertilitate.

Ce măsuri consideraţi oportune pentru sistemul de sănătate cu privire la vaccinarea anti-HPV în rândul populaţiei?

Vaccinarea anti-HPV trebuie promovată activ de către toţi medicii, medicii de familie, medicii ginecologi, pediatri, lucru care a fost înţeles şi se face.

Costurile acestei vaccinări nu sunt deloc de neglijat, nu a existat ani de zile un program care să acopere aceste costuri, în prezent există promisiuni că se vor achiziţiona aceste vaccinuri.

Vaccinul este foarte eficient, sigur şi dovedit clar că previne cancerul de col uterin în peste 90% din cazuri.

Care sunt principalii factori, din punctul dumneavoastră de vedere, care au condus la un procent mai mare de femei care rămân însărcinate după vârsta de 35 de ani?

Probabil că femeile îşi propun o sarcină puţin mai târziu decât înainte şi acest lucru a deplasat vârsta medie de obţinere a sarcinii la peste 30, poate peste 35 de ani. Deci explicaţia este cariera, dorinţa de a fi stabilă economic şi în cuplu şi nu invers.

Intenţionaţi ca programul de fertilizare in vitro să fie extins în mai multe clinici din ţară? Este posibil să se ajungă la o decontare totală a sumei pe care o presupune procedura?

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România a propus împreună cu comisia ministerului de specialitate decontarea totală a procedurii de fertilizare in vitro, ţinând cont că este oricum oferită doar o singură procedură în cuplu în România, spre deosebire de alte ţări, unde se oferă mai multe proceduri.

Şi atunci să fie decontată întreaga procedură. Iar cu privire la clinicile care vor să se înscrie în acest program, considerăm că orice clinică care are un rezultat bun şi dovedit, auditat ulterior trebuie să intre în programul acesta şi să contribuie, mai ales că nu o fac gratuit.

Infertilitatea este o boală, conform OMS. Care este perspectiva pe care o aveţi cu privire la sarcini şi naşteri în viitorul apropiat la nivel naţional?

Sperăm să păstram cel puţin rata actuală de naşteri. Dorinţa este de a o creşte, dar nu ştim în ce măsură vom reuşi. Momentan suntem într-un mic declin al natalităţii. În momentul în care vom constata o creştere a natalităţii, înseamnă că politicile guvernamentale îşi fac efectul.

viewscnt