Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat, într-un interviu acordat 360medical.ro, că mulţi pacienţi cu astm îşi supraeveluează nivelul de control al bolii, fiind tentaţi să ia medicaţia de criză, care îi face să se simtă mai bine pe termen scurt, dar care nu tratează boala.
Pacienţii care necesită medicaţie mai mult de 6 ori pe zi sau mai mult de 12 inhalatoare pe an ar trebui să meargă la evaluare la medicul specialist, pentru că au nevoie de tratamentul de lungă durată, care le tratează astmul, cu administrare zilnică şi care exclude medicaţia de nevoie.
De asemenea, specialistul consideră că, în 90% din cazuri, astmul poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor inhalatorii, administrate de două ori pe zi, cu efecte secundare mult mai reduse.
Prof. Dr. Ulmeanu subliniază că poluarea şi schimbările climatice au atras după sine o creştere a incidenţei astmului. O importanţă deosebită o joacă în acest sens gazele cu efect de seră, precum şi particulele de materie poluantă de 2.5 microni.
Interviu complet cu Prof.Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie:
Din punct de vedere statistic, cum se prezintă procentul bolnavilor de astm în prezent comparativ cu trecutul?
Greu de spus, eu cred că a crescut, în primul rând datorită faptului că asistăm la un nivel de poluare extrem de ridicat, pe lângă toţi ceilalţi factori.
Poluarea şi schimbările climatice datorate acestei poluări, efectului de seră, atrag după sine o creştere în rata astmului.
În primul rând datorită faptului că tot ce înseamnă alergeni în aer, tot ce înseamnă polenuri cresc şi o mare parte din pacienţii cu astm sunt alergici şi pe de altă parte datorită faptului că poluarea prin intermediul acestor gaze cu efect de seră, bioxidul de carbon, metanul, bioxidul de siliciu, ozonul situat în straturile inferioare ale atmosferei şi particulele de materie poluantă, particulele foarte mici care pătrund în plămâni (PM), sub 10 microni şi mai ales cele de 2.5 microni atrag după sine forme, cronice dificil de tratat şi extrem de severe de astm.
În cazul în care nu este tratat şi gestionat corespunzător, ce complicaţii poate cauza astmul?
Din păcate, complicaţia cea mai alarmantă în astmul bronşic este riscul de deces, inclusiv pentru formele silenţioase de astm, care perioade îndelungate de timp nu au simptome.
Poate apărea din senin o criză severă de astm, o exacerbare severă, care poate ameninţa viaţa şi chiar poate conduce la deces.
Pericolele pe care le presupune tratamentul cu medicaţie de urgenţă
Pacienţii cu astm sunt pacienţi care îşi supraeveluează nivelul de control al bolii, consideră că sunt mai bine decât în realtate, pericolul fiind de subdozaj al medicaţiei şi nu de supradozaj, dacă vorbim de medicaţia care tratează astmul propriu-zis.
Există şi medicaţia de criză, o medicaţie ieftină, după care se simt imediat mai bine. Cumva vor fi tentaţi să o ia doar pe aceea. După medicaţia care îi vindecă şi le tratează boala nu simt un efect benefic imediat.
Dacă ar avea răbdare astmul ar intra chiar în remisiune. Sfatul nostru este ca aceşti pacienţi care au nevoie de astfel de medicaţie de nevoie, mai mult de 6 ori pe zi sau mai mult de 12 inhalatoare pe an, să meargă la evaluare la medicul specialist pentru că au nevoie de celălalt tratament, care le tratează astmul, care trebuie administrat zilnic şi în acest fel medicaţia de nevoie nu va mai fi necesară.
Astmul, o boală care poate fi ţinută sunt control
Trebuie să înţelegem că pentru majoritatea pacienţilor cu astm, pentru 90% din ei, boala poate fi total controlată. Astmul este o boală cumsecade când o înţelegi şi ce ai de făcut.
Avem foarte multe exemple între pacienţi sportivi de performanţă, pacienţi care au meserii extrem de grele şi care îşi desfăşoară viaţa perfect normal administrându-şi de două ori pe zi medicamente inhalatorii.
Acestea sunt cele mai bune deoarece acţionează direct unde este boala, pe căile aeriene şi plămânii şi nu au efectele secundare corespunzătoare aceluiaşi medicament dacă ar fi înghiţit sau dacă ar fi făcut injecţie pentru că nu trec în circulaţia sanguină decât în cantităţi infinitezimale.
Deci mesajul trebuie să fie nu astmul este o boală care nu se vindecă, ci poţi avea o viaţă perfect normală dacă îţi urmezi tratamentul inhalator în fiecare zi.