Managementul anticoagulantelor

Managementul anticoagulantelor

Anticoagulantele pot preveni instalarea unui tromboze venoase profunde, a unui embolism pulmonar sau chiar a unui atac vascular cerebral. Însă, în lipsa unui management corespunzător, pot apărea complicaţii extrem de periculoase, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Corina Matei, medic cardiolog la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica :

Care afecţiuni presupun un management aparte cu privire la anticoagulante?

- Fibrilaţie atrială/prevenirea unui atac vascular cerebral. Fibrilaţia atrială apare atunci când camerele superioare ale inimii au bătăi neregulate, în general mai rapide decât în mod normal. Printre cele mai comune probleme provocate de catre fibrilaţia atrială este formarea de cheaguri de sânge în camerele inimii, ce apar din cauza circulaţiei deficitare a sângelui la nivelul cavităţilor inimii. Tratamentul cu anticoagulante este esenţial în prevenirea apariţiei acestor cheaguri.

-Tromboza venoasă profundă. Apare atunci când un cheag de sânge se formează într-una din vene, cel mai des în zona picioarelor. Poate provoca umflare şi durere la nivelul piciorului afectat, precum şi o înroşire a ţesuturilor în zona respectivă. În funcţie de teritoriul venos afectat, riscul de embolism pulmonar (migrarea cheagurilor de la nivelul venelor în arterele pulmonare cu blocarea circulaţiei sângelui înspre plămâni) este cu atât mai mare cu cât sunt implicate venele mai proximale (femurale, iliace).

-Embolism pulmonar. Apare atunci când un cheag de sânge blochează artera pulmonară (vasul principal care transportă sângele de la inimă către plămâni) sau una din ramurile acestei artere. Semnele ce anunţă embolismul pulmonar diferă de la persoană la persoană, însă sunt în general dureri în zona pieptului, respiraţie îngreunată, tuse şi stări de ameţeală.

Ce complicaţii pot apărea în urma unui management defectuos?

În cazul fibrilaţiei atriale, cheagurile de sânge se pot desprinde, ajungând în camerele inferioare ale inimii şi ulterior în circulaţia generală, existând un risc sporit că unul din ele să obtureze o arteră ce duce la creier, provocând astfel un atac vascular cerebral. O persoană ce suferă de fibrilaţie atrială are de două ori mai mari şanse să fie victima unui atac vascular cerebral, iar riscul creste odată cu înaintarea în vârstă.

Şi embolismul pulmonar are potenţialul de a provoca grave complicaţii. Obturarea circulaţiei sângelui către plămâni poate avea efecte fatale asupra pacientului dacă sunt cheaguri mari ce ocluzionează total trunchiul pulmonar sau ambele artere pulmonare.

De asemenea, prescrierea de către medic a anticoagulantului corect în funcţie de fiecare caz în parte, mai ales persoanelor cu probleme asociate cardiace, renale sau hepatice ce urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, este crucială pentru prevenirea complicaţiilor post-operatorii.

Ce categorii de persoane sunt cele mai expuse complicaţiilor tratamentului cu anticoagulant?

Din cauza efectelor secundare ale medicamentelor anticoagulante, anumite categorii de persoane prezintă un risc sporit atunci când le folosesc.

Cei ce suferă de tulburări de coagulare a sângelui, diabet, tensiune arterială crescută netratată sau necontrolată sau probleme cu inima, ficatul sau rinichii precum şi cei cu afecţiuni cu risc ridicat de sângerare cum ar fi ulcer gastric, hemoragii cerebrale, diverse boli hematologice, dar şi cei care urmează un tratament cu medicamente ce cresc riscul de sângerare (cum ar fi aspirina sau antiinflamatoarele) trebuie să se consulte cu medicul înainte de a porni un tratament cu anticoagulante.

De asemenea, administrarea anticoagulantelor unei femei însărcinate poate dăuna fetusului.

Pot apărea şi complicaţii legate de tipul de anticoagulant folosit. Anumite anticoagulante pot creşte de 3-5 ori riscul de sângerări gastrointestinale la pacienţii în vârstă, mai ales la cei cu vârste de peste 75 de ani şi în cazul pacienţilor cu anumite afecţiuni (cum ar fi o proteză valvulară sau stenoză de valvă mitrală) sunt indicate doar anumite anticoagulante în timp ce restul sunt contraindicate.

viewscnt