Medic dermatolog: Legumele şi fructele care conţin carotenoizi sunt cele mai indicate pentru a combate fotoîmbătrânirea pielii

Medic dermatolog: Legumele şi fructele care conţin carotenoizi sunt cele mai indicate pentru a combate fotoîmbătrânirea pielii

80% din semnele maturităţii prezente la nivelul tenului (riduri, deshidratare, pete de pigmentare, textură neuniformă, pori dilataţi) sunt cauzate de expunerea la soare. Le putem preveni prin folosirea regulată a cremei cu SPF şi printr-o expunere raţională la soare, dar şi printr-o alimentaţie care să ne confere protecţie din interior.

În general este vorba de alimente bogate în antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi formaţi sub acţiunea radiaţiilor solare, previn lezarea membranei celulare şi degradarea ADN, dar şi de alimente care stimulează sinteza de colagen.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Manuela Răvescu, medic specialist dermatolog:

Fiecare tip de ten necesită un ritual de îngrijire special, pe care dermatologul îl recomandă în urma unei consultaţii. Dacă respecţi sfaturile specialistului, aspectul tenului se va îmbunătăţi considerabil şi vei scăpa de inestetismele care te deranjează.

Pasul următor în acest demers de a obţine tenul perfect este alimentaţia, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente întrebări care mi s-au adresat în ultima perioadă - referitoare la regimurile alimentare care pot veni în completarea îngrijirilor locale.

Cele mai importante sunt alimente care pot combate acţiunea nocivă a razelor UV, care pot afecta tenul nu doar atunci când mergem la plajă.

80% din semnele maturităţii prezente la nivelul tenului (riduri, deshidratare, pete de pigmentare, textură neuniformă, pori dilataţi) sunt cauzate de expunerea la soare.

Le putem preveni prin folosirea regulată a cremei cu SPF şi printr-o expunere raţională la soare, dar şi printr-o alimentaţie care să ne confere protecţie din interior.

În general, vorbim de alimente bogate în antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi formaţi sub acţiunea radiaţiilor solare, previn lezarea membranei celulare şi degradarea ADN, dar şi de alimente care stimulează sinteza de colagen.

Cele mai indicate sunt legumele şi fructele colorate în galben-portocaliu-roşu, această coloraţie datorându-se pigmenţilor numiţi generic carotenoizi: licopen, luteină, beta-caroten. Alături de carotenoizi, resveratrolul din strugurii roşii şi acidul elagic din fructele de pădure şi rodii pot fi adevărate surse de tinereţe.

Dar nu uitaţi, o salată colorată şi apetisantă nu va ţine locul cremei cu protecţie solară, doar vine în ajutorul ei. Să vedem care sunt alimentele recomandate din acest punct de vedere:

• Roşiile
Nu sunt doar gustoase, ci ne ajută să fim şi mai frumoase datorită conţinutului ridicat de licopen, antioxidantul cel mai eficient în neutralizarea radicalilor liberi, produşi în piele sub acţiunea soarelui, protejând astfel ADN-ul celular de degradare. În plus, licopenul are şi acţiune anti-inflamatorie, ajutând la vindecarea roşeţii sau arsurilor solare (la care e bine să nu ajungem).

• Morcovii
Adevărate pacheţele de beta-caroten, un antioxidant puternic, dar şi cu proprietăţi directe de protecţie solară, aceştia acţionează la nivelul pielii ca un SPF natural. Mai conţin şi biotină, o formă de vitamina Bcare ajută la creşterea părului şi a unghiilor.

• Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt foarte bogaţişi ei în caroten, care în piele este transformat în vitamina A, ce stimulează regenerarea celulară şi sinteza de colagen, contribuind astfel la diminuarea ridurilor. De asemenea, acest caroten prezent în cartofii dulci acţionează ca un factor de protecţie anti-solară, natural prin mecanism fizic şi chimic.

• Ciupercile
Au un mare conţinut de seleniu pe care organismul uman îl foloseşte pentru a sintetiza glutation peroxidază, un anti-oxidant natural deosebit de eficient. Vitaminele B din ciuperci stimulează reînnoirea celulară, ajutând la menţinerea aspectului tânăr al pielii.

• Migdalele
Sunt bogate în vitamina E, care combate leziunile celulare determinate de soare şi care păstrează pielea hidratată şi netedă. Minunate în orice smoothie, mai ales în combinaţie cu banane, bun să fie savurat în dimineţile de vacanţă şi nu numai! Ne va încărca cu energie, dar şi cu protecţia solară atât de necesară.

• Rodiile şi fructele de pădure
Pe lângă carotenoizi şi conţinut ridicat de vitamine, conţin acid elagic, un antioxidant natural cu efecte anti-infamatorii şi de inhibare a efectelor cancerigene ale radiaţiilor UVB asupra celulelor pielii (împiedică mutaţiile de la nivelul ADN-ului celular).

• Omega 3
O protecţie suplimentară o putem obţine şi prin consumul alimentelor bogate în Omega 3 (peşte gras, nuci, seminte de in, seminţe de chia), deoarece acizii graşi nesaturaţi care constituie grupul numit Omega 3 vor repara filmul hidrolipidic prezent la suprafaţa pielii, contribuind astfel la creşterea rezistenţei şi imunităţii tegumentului.

viewscnt