Modul de administrare a medicamentelor la copii

Modul de administrare a medicamentelor la copii

De administrarea corectă a medicamentelor depinde bunul parcurs al tratamentului. În cazul copiilor, există câteva categorii frecvent utilizate: cele destinate infecţiilor respiratorii, cele pentru tratarea problemelor gastrointestinale, precum şi cele pentru alergii. Nerespectarea modului de administrare sau a cantităţii de medicament poate conduce la alergii, intoxicaţii/ iritaţii ale pielii.

Articol realizat prin participarea doamnei Constanţa Lazăr, farmacist:

1. Cum se administrează corect la copii următoarele categorii de medicamente: sirop de tuse, picături/spray nazal, antitermice/analgezice, antibiotice, medicamente pentru dureri de stomac/diaree, aerosoli, unguent/cremă pentru uz local, medicamente pe bază de cortizon, medicamente antiparazitare, medicamente pentru alergii/astm în ceea ce priveşte ora din zi şi ora de masă?

I.-Siropul de tuse:
a) tusea productivă: se administrează în funcţie de vârsta/kg copilului şi nu seara târziu deoarece la începutul administrării poate provoca mai multă tuse pentru eliminarea mucozităţilor.
b) tuse neproductivă (seacă): se administrează în funcţie de vârsta/kg copilului, de preferat după mese.

- Picături/spray nazal: se foloseşte în general o administrare de 1-2 picături în fiecare nară de 3 x/ zi şi nu mai mult de 5-7 zile deoarece majoritatea dau dependenţă.

- Antitermice/Analgezice: se folosesc timp de 5-10 zile, în functie de kg/vârsta copilului. Administrarea lor se face după mese.

- Antibioticele: se administrează doar la recomandarea medicului şi împreună cu un probiotic care ajută la refacerea florei intestinale. Administrarea trebuie făcută după mese şi la intervale de timp egale, în funcţie de fiecare antibiotic în parte (la 8 ore, la 12 ore, la 24 ore).

- Medicamente pentru durere de stomac /diaree: acestea se folosesc la îndrumarea medicului în funcţie de afecţiune şi de felul afecţiunii (dacă este o diaree de tip infecţios sau nu). Acestea trebuiesc însoţite de un regim alimentar de cel puţin 5 zile.

- Aerosolii: se folosesc la copii doar în cazurile în care aceştia au o afecţiune la nivel respirator cu substanţe recomandate de medicul specialist/pediatru. Nu se face timp îndelungat (3-5 zile).

- Unguente/creme pentru uz local: se administrează local, la nivelul pielii în funcţie de afecţiune, după o curăţare în prealabil a zonei respective.

- Medicamente pe bază de cortizon: se administrează doar cu prescripţie medicală. În general, acestea nu se administrează timp îndelungat deoarece conduc la afectarea cartilajelor de creştere la copii.

- Medicamente antiparazitare: în general se folosesc cele locale (şampoane, loţiuni, săpunuri). Acestea se folosesc atât în prevenţie, cât şi în tratare (O spălare de 2 x/ săptămână).

- Medicamente pentru alergii/astm: acestea se utilizează o dată pe zi. Unele se folosesc seara la culcare (deoarece dau somnolenţă), iar altele dimineaţa după masă.

Care este diferenţa între bebeluşi şi copii mai mari în ce priveşte modul de administrare?

Administrarea la bebeluşi se face cu mare atenţie, indiferent că îi administrăm un medicament de tip suspensie, un sirop sau o cremă/unguent local deoarece acesta este mult mai sensibil decât un copil trecut de vârsta de 6 ani. La bebeluşi administrarea trebuie făcută doar la indicaţia medicului în funcţie de kg acestuia.

Ce se întâmplă când nu se ţine cont de aceste indicaţii (ce consecinţe apar asupra eficacităţii tratamentului)?

Nerespectarea modului de administrare, a cantităţii de medicament poate conduce la alergii, intoxicaţii/ iritaţii ale pielii.

viewscnt