Obturaţiile de canal

Obturaţiile de canal

În urma unei obturaţii de canal pot apărea şi complicaţii, însă cel mai des întâlnită este durerea. Aceasta apare imediat după ce trece efectul anesteziei şi poate varia, de la o durere fină până la una acută. Pot apărea anumite fisuri sau fracturi pe traiectul rădăcinii, lucru care permite reintroducerea bacteriilor în zona respectivă. De asemenea, cu trecerea timpului, integritatea dintelui se poate deteriora şi poate permite accesul bacteriilor.

Articol realizat prin participarea domnului doctor Victor Iordache, medic stomatolog Endodonţie la Clinica Dentica

Prin ce modalităţi poate fi realizată obturaţia de canal?

Obturaţia de canal poate fi realizată prin două tipuri de tehnici: calde şi reci. Tehnicile reci includ concentraţia laterală, prin care canalele radiculare sunt umplute prin condensare laterală cu ajutorul mai multor conuri, în combinaţie cu un agent de etanşare a canalului. De asemenea, tehnicile calde includ metoda Mcspadden prin care se foloseşte un condensator sau un compactor, tehnica de folosire a canulei de injectare cu gutapercă la temperaturi înalte sau ridicate, dar şi tehnica Thermafil. Aceasta din urmă presupune folosirea unor instrumente ProFile 04 cu o conicitate de 4% şi 4,75% denumite verificatori. Medicii le pot recomanda pe oricare.

Care sunt paşii ce trebuie respectaţi pentru o eficacitate mai mare a intervenţiei?

Există câţiva paşi pe care medicul dentist trebuie să îi urmeze atunci când realizează o obturaţie de canal. Un prim pas este plasarea unui baraj de cauciuc (diga) pentru a izola dintele, după care se creează cavitatea de acces. Odată realizată cavitatea de acces, se identifică câte canale radiculare are dintele, apoi se măsoară lungimea dintelui pentru a putea fi tratat în intregime. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei radiografii sau printr-o măsurătoare electronică. Se curăţă şi se modelează canalele rădăcinilor dintelui, se umple canalul de rădăcină şi se introduce o umplere temporară în interiorul dintelui. Chiar dacă procedeul este terminat, este nevoie de o restaurare permanentă a dintelui.

Care sunt complicaţiile ce pot apărea în urma tratamentului? Ce simptome trebuie urmărite de pacient?

În urma unei obturaţii de canal pot apărea şi complicaţii, însă cel mai des întâlnită este durerea. Aceasta apare imediat după ce trece efectul anesteziei şi poate varia, de la o durere fină până la una acută. Pot apărea anumite fisuri sau fracturi pe traiectul rădăcinii, lucru care permite reintroducerea bacteriilor în zona respectivă. De asemenea, cu trecerea timpului, integritatea dintelui se poate deteriora şi poate permite accesul bacteriilor. Aceasta este una dintre situaţiile pe care trebuie să le luaţi în serios şi să mergeţi de urgenţă la medic.

Ce recomandări aveţi pentru pacienţi în acest sens?

Atunci când aţi trecut printr-o obturaţie de canal, este important să alegeţi un medic bun sau unul de încredere. Trebuie să urmaţi instrucţiunile pe care medicul vi le oferă după intervenţie, astfel încât vindecarea să fie una corectă şi de scurtă durată. Este important să anunţaţi medicul dacă simţiţi dureri puternice mai multe zile la rand, dacă simţiţi la atingerea cu limba anumite fisuri pe dinte sau dacă materialul cu care este acoperită cavitatea de acces începe să cadă, lăsând oarecum dintele deschis pentru a intra resturi alimentare. Oburaţia de canal: deşi este o intervenţie ce nu ar trebui să îi pună pacientului probleme de vindecare, trebuie tratată cu maximă seriozitate şi nu trebuie ignorat niciun semnal transmis de dinţi.

viewscnt