Numărul medicilor oncologi din România este insuficient pentru a acoperi nevoile pacienţilor cu cancer. Speranţa o reprezintă medicii tineri, la început de drum, care aleg această specialtate deloc uşoară. "În ultima perioadă, din ce in ce mai mulţi colegi aleg să rămână în ţară şi să lupte pentru schimbarea sistemului”, a declarat pentru 360medical.ro şef lucrări dr. Cristian Lungulescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România (SNOMR) şi iniţiatorul Forumului Ştiinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi.
Medicii tineri oncologi nu se cunosc foarte bine între ei şi îşi doresc acest lucru pentru a afla care sunt nevoile pe care le au pentru a profesa şi a promova în carieră, motiv pentru care au organizat deja trei ediţii a Forumului Ştiinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi, la care i-au invitat şi pe colegii din afara graniţelor, dar şi pe medicii din specialităţile conexe precum radioterapie, anatomie patologică, genetică medicală, obstetrică & ginecologie, chirurgie oncologică, urologie, ORL, dermatovenerologie, pneumologie, gastroenterologie, imagistică medicală.
,,Cea mai mare problemă a tinerilor medici oncologi din Romania este lipsa unei coordonări profesionale, academice şi ştiintifice personalizate în funcţie de nevoile şi calităţile lor. În RYO (Romanian Young Oncologists) ne dorim să realizăm exact acest lucru prin oportunităţi de dezvoltare prin cursuri, congrese, fellowshipuri şi mentorat încât orice tânăr oncolog cu iniţiativă să poata lupta pentru modelarea sa, desigur sub îndrumarea SNOMR”, a afirmat dr. Cristian Lungulescu.
În opinia sa, tinerii oncologi sunt bine pregătiţi şi dornici de dezvoltare nu doar în centrele universitare mari din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, ci şi în vecinătatea lor, în orasele mai mici.
,,În comitetul RYO (Romanian Young Oncologists) avem medici din toată ţara, din toate centrele, astfel suntem conştienţi de toate problemele şi limitările sistemului medical şi putem împreună să schimbăm paradigma oncologiei în România”, a spus dr. Cristian Lungulescu, Vicepreşedintele S.N.O.M.R.
La forumul din acest an, prin schimbul de idei şi cunoştinţe, organizatorii şi-au dorit să promoveze un mediu de colaborare care să contureze viitorul îngrijirii cancerului în România.
,,Ne dorim ca tinerii medici să înveţe din practicile de peste hotare şi să se întoarcă în ţară, unde să le aplicăm împreună în fiecare centru. Credem că o schimbare mare se poate realiza doar prin schimbări mici şi susţinute”, a precizat şef lucrări dr. Cristian Lungulescu.
RYO promovează dezvoltarea profesională a tinerilor medici oncologi atât în centrele din România, cât şi în cele din alte ţări, urmând să iniţieze parteneriate de fellowship şi observership cu societăţile europene ca ESO şi ESMO.