Peste 40% din populaţie ar putea să se îmbolnăvească de cancer până în anul 2035. Diagnosticul şi tratamentul cancerului au progresat foarte mult, inclusiv în România, dar mai sunt lucruri de făcut pentru pacienţii oncologici. De aceea pe 3 februarie 2021 la nivelul Comisiei Europene s-a lansat Planul European de Combatere a Cancerului care aloca 4 miliarde euro pentru screening, depistare precoce, diagnostic, tratament, calitatea vieţii. ,,Unde nu s-a făcut prea mult este prevenţia şi acest plan conţine şi o strategie de prevenţie, începând cu şcoala, cu grădiniţa, cu materiale informative care se pot face. În ceea ce priveşte screening-ul pentru cancerul de col uterin, au fost nişte deficienţe, dar se poate îmbunătăţi”, a declarat la cea de-a treia ediţie a dezbaterii CancerSurvivor360, dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director al Centrului de Competenţă în domeniul Cercetării Cancerului Medlife- Neolife România.
Speaker în cadrul evenimentului ,,Cancer Survivor”, care a avut ca temă „Speranţă şi reintegrare pentru supravieţuitorii de cancer- de la prevenţie şi diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate, dr. Cristina Berteanu a vorbit despre medicina genomică în sistemul de sănătate şi despre un proiect dedicat cercetării cancerului în PNRR ,,Crearea, Operaţionalizarea şi Dezvoltarea Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului.”
,,Acest proiect care se bazează pe un consorţiu format din 5 instituţii publice şi 5 instituţii private. Este prima oară când privaţii participă la un asemenea consorţiu. Acest proiect cuprinde multe din obiectivele Planului Naţional de Cancer, este foarte ambiţios şi are una din temele majore medicina personalizată pornind de la prevenţie, diagnostic, până la tratament”, a explicat dr. Cristina Berteanu.
Referindu-se la screeningul cancerului, medicul a subliniat că până în 2025, Uniunea Europeană prevede sprijinirea statelor membre să realizeze screeningul mamar, colorectal şi screeningul de col uterin pentru 90 % din populaţia UE care se califică pentru astfel de screeninguri.
,,Noi trebuie să îmbunătăţim infrastructura digitală şi să avem registre şi să ne putem conecta la spatiul european al datelor care va fi functional din 2025”, a semnalat dr. Cristina Berteanu, care a subliniat că în România sunt centre medicale care oferă investigaţii precum mamografie, ecografie, CT, RMN şi care sunt rambursate de către CNAS.
Pentru pacienţii oncologici Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la dispoziţie bilete de trimitere, Monitor2, pe un plafon dedicat lor.
,,Echipamentele medicale au progresat foarte mult, de aceea se şi descoperă mult mai multe cazuri de cancer. La fel şi tratamentele, astfel că în bugetul Casei de Asigurări de Sănătate intră în fiecare an molecule noi. În Germania se aşteaptă 90 de zile de la aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, noi aşteptăm ceva mai mult pentru noile terapii, dar se lucrează şi la lucrul acesta. Există multe deschidere din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Se face radioterapie performantă cu tehnologie de vârf. Doar să fii răuvoitor, să nu recunoşti că este un progres remarcabil”, a spus dr. Cristina Berteanu.
Medicul a atras atenţia că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care se îmbolnăvesc de cance şi au nevoie de radioterapie, motiv pentru care populaţia trebuie să fie atentă la factorii de risc precum: alcoolul, fumatul, poluarea, stresul, substanţele periculoase azbest, radon, expunerea la radiaţii ultraviolete, infecţia cu HPV, infecţia cu hepatita.
,,Ne vin toate tipurile de cancer, localizările sunt diverse. Noi primim pacienţi de toate vârstele, inclusiv copii. Suntem un centru care oferă radioterapie şi la copii, având anestezist pediatru şi sunt din păcate mulţi tineri”, a spus dr. Cristina Berteanu.
Prin Programul Naţional de Oncologie, tratamentul oncologic este rambursat de Casa de Asigurări de Sănătate şi în clinicile private care au contract cu CNAS.
,,O veste foarte bună din partea Ministerului Sănătăţii este că se va desfiinţa comisia de PET-CT, pacienţii aşteptau o lună până se întrunea o comisie şi până se aprobau anumite dosare. Acum ca în orice ţară europeană, noi vom avea posibilitatea să completăm nişte formulare de către medicul oncolog şi în funcţie de nişte criterii de eligibilitate se va face PET-CT fără să se mai aştepte această comisie. De asemenea am văzut că ministrul a anunţat rambursarea radioterapiei stereotactice, care este o radiochirurgie ce se face pentru tumori inoperabile de anumită dimensiune şi cu rezultate foarte bune, care nu era decontată până acum”, a spus dr. Cristina Berteanu.