Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte EFNR: Procentul de nevoie neacoperită de neuroreabilitare în România este de 70%

Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte EFNR: Procentul de nevoie neacoperită de neuroreabilitare în România este de 70%

O persoană din zece va dezvolta demenţă după primul accident vascular. Între 10-32% dintre pacienţi prezintă declin cognitiv la un an după ce au suferit un accident vascular cerebral, potrivit statisticilor prezentate de medicii neurologi reuniţi la Conferinţa regională est-europeană EFNR-WFNR, dedicată neuroreabilitării, care are loc la Bistriţa şi la care participă peste 200 de experţi în domeniul neurologiei şi al cercetării ştiinţifice medicale. Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR), a precizat că ,,în spitalele din ţară, situaţia nu este una foarte bună, din cauza faptului că avem puţine spitale dedicate aspectelor legate de neuro-recuperare”.

Timp de două zile, municipiul Bistriţa este polul regional est-european al integrării programelor inovative ale amplului concept medical denumit neuroreabilitare, concept dezvoltat şi implementat în cadrul celor mai importante organizaţii internaţionale: Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies - EFNR) şi Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation - WFNR).

În ceea ce priveşte neuroreabilitarea în România, sunt multe de făcut, în condiţiile în care ,,la noi, în foarte puţine locuri funcţionează acest lucru. Sunt unităţi în care aceste acest deziderat este bine servit, cum ar fi, de exemplu, prin eforturile profesorului Bogdan Popescu la clinica de la Spitalul Colentina. Aceste lucruri s-au realizat, într-o anumită parte şi la Spitalul Municipal din Bucureşti, se întâmplă acest lucru şi la noi, la Cluj, dar este prea puţin pentru a crea o masă critică de schimbări”, a atras atenţia prof. dr. Dafin Mureşanu.

Preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare a spus că partea deficitară în România este legată de descărcarea a tot ceea ce înseamnă sarcina din sisteme şi structura de gestionare a pacienţilor în acut din secţiile de neurologie, unde se rezolvă problemele acute şi că este nevoie de o continuitate şi un transfer al acestor pacienţi într-un sistem care să poată să gestioneze lucrurile mai departe.

,,Ceea ce estimăm din datele pe care le avem este că procentul de nevoie neacoperită de neuroreabilitare este undeva la vreo 60-70% ca să fim optimişti”, a spus prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, în cadrul conferinţei de presă organizate la Bistriţa.

Preşedintele EFNR e de părere că politicile trebuie schimbate, în contextul în care cea mai importantă povară este reprezentată de accidentul vascular cerebral.

,,Suntem în curs de a aşeza aspecte legate de neuro-recuperare la locul lor în cadru Strategiei Naţionale pentru Boli cardio şi cerebrovasculare, unde va fi descris acest proces mult mai bine şi sperăm că intervenţii de tip legislativ şi de organizare acestor lucruri vor rezolva problema. Va trebui să aliniem foarte bine toate aceste etape care sunt legate de pacientul suferind, dar trebuie să ne ocupăm foarte mult de partea de prevenţie, astfel încât de la prevenţie până la recuperare sperăm să producem un efect important prin această strategie naţională pe care noi până la sfârşitul anului o vom avea elaborată”, a dat asigurări prof. dr. Dafin Mureşanu.

Peste 200 de medici neurologi (profesori de top şi cercetători ştiinţifici, medici primari, specialişti şi rezidenţi), delegaţi din 7 ţări Est Europene (România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovenia şi Republica Moldova) sunt la Bistriţa, în perioada 31 Martie - 1 Aprilie la Hotel Metropolis şi participă la Conferinţa Regională Est Europeană EFNR-WFNR în parteneriat cu Conferinţa Bistriţeană de Neurostiinte Clinice.

Evenimentul este organizat de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare şi Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare şi îşi propune noi abordări ştiinţifice, clinice şi educaţionale din perspectivă medicală axată pe potenţialele dezvoltări ale neuroreabilitarii în Europa de Est.

viewscnt