Cadrele medicale sunt mult mai expuse riscului de-a se infecta cu noul coronavirus SARS-COV 2, în contextul în care în plină pandemie acestea intră în contact cu pacienţii. COVID-19 nu iartă pe nimeni, iar medicii de familie, chiar dacă au redus mult numărul consultaţiilor faţă în faţă, tot se confruntă cu situaţii în care la cabinete le vin pacienţi, care ar putea avea coronavirus.
Daciana Toma este medic de familie în Bucureşti şi a acceptat să ne vorbească despre teama de infecţia cu coronavirus, pe care o are şi ea şi alţi colegi de-ai ei, dar şi despre situaţia nefericită în care un medic de familie se îmbolnăveşte de COVID-19 sau de orice altă boală în această perioadă, fiind nevoit să-şi lase pacienţii în grija altui coleg şi despre procedura dificilă de înlocuire a medicului.
,,Şi noi suntem oameni exact ca oricine altcineva, dar cu risc crescut faţă de populaţia generală. Nu mi se pare potrivit să spun că sunt în aceeaşi situaţie cu medicii din spitalele de infecţioase. Nu, acolo e cu totul şi cu totul special. Dar, da mă simt în pericol pentru mine, pentru cei cu care vin în contact, pentru familia mea. Încerc să evit pe cât posibil consultaţiile la cabinet, în măsura în care se poate rezolva prin telefon sau prin mijloacele de comunicare electronică”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Daciana Toma, medic de familie.
În prezent, medicii de familie pot oferi consultaţii online pacienţilor, acestea fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate în România. Dar există şi situaţii când pacienţii vin la cabinet.
,,Pornesc de la premiza că orice pacient care vine la cabinet poate fi infectat cu SARS-COV2, chiar dacă vine pentru cu totul altceva”, a precizat medicul de familie bucureştean.
Numărul vizitelor la cabinetele medicale a scăzut extrem de mult din cauza instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României. Dar chiar dacă sunt mai puţine consultaţii şi nu ar necesita programare, pacienţii care merg la medicii de familie sunt sfătuiţi să-i sune înainte pe doctori pentru a se asigura că aceştia sunt la cabinet, nu s-au îmbolnăvit între timp.
,,Doamne fereşte, mă infectez şi atunci nu am încotro, trebuie să stau acasă. Noi ca PFA, majoritatea dintre noi nu avem plătit concediul medical, iar procedura de preluare a listei pe perioada îmbolnăvirii unui medic de către un alt coleg este din punctul meu de vedere greoaie. Ce te faci dacă tu medic de familie nu mai poţi să te duci la cabinet şi nu ai un coleg prieten sau un coleg în acelaşi sat sau în aceeaşi comună care să te înlocuiască? În mod normal, Casa de Asigurări trebuie să pună la dispoziţie înlocuitor şi care o fi acela?”, se întreabă Daciana Toma.
Aceasta este de părere că ,,nu-i normal modul în care e prevăzută posibilitatea de înlocuire a medicului de familie” şi crede că ar fi necesare convenţiile de înlocuire pe termen lung, mai ales acum când medicii de familie sunt atât de vulnerabili la COVID-19.