Dr. Virgil Ionescu este un nume în imagistica medicală românească, având la activ peste trei decenii de experienţă în domeniul medical. Este unul dintre cei 44 de experţi internaţionali în radiologie selectaţi de Olea Medical Academy pentru a contribui la redactarea unei cărţi despre istoria Imagisticii prin Rezonanţă Magnetică. ,,În domeniul medical, vorbim de 'imagini frumoase' în sensul de 'informative'. Ele nu sunt opere de artă, chiar dacă de obicei medicii spun: 'Vai, ce leziune frumoasă!', chiar dacă săraca leziune aduce, poate, moartea pacientului. Este vorba de informaţia înglobată în acea imagine”, a explicat dr. Virgil Ionescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală.
Noile tehnologii sunt provocatoare atât în imagistică, prin rezonanţa magnetică, cât şi în tomografia computerizată.
Cu tehnologia photon counting se poate ajunge la grosime de secţiune de 0,2 mm pe plămân.
,,Mie, foarte interesantă mi se pare abordarea pentru coronarografia CT, cardioCT-ul. Practic, odată cu introducerea acestei tehnologii, coronarografia nu mai trebuie folosită în scop diagnostic”, a spus medicul.
În opinia sa, "un nou pas este cel legat de faptul că reuşeşte să transforme şi metoda aceasta, tomografia computerizată, într-o metodă multiparametrică".
Prin această tehnologie se pot observa încărcări minime cu substanţă de contrast în structuri cum ar fi chisturi renale.
"Acesta este scopul medicinei, să reuşeşti să descoperi o tumoră ameninţătoare de viaţă când are sub un centimetru, că atunci când are 5 cm, şi o vede oricine, este inutil", a declarat dr. Virgil Ionescu, care lucrează doar pe aparate RMN Siemens din 2005.
,,Eu lucrez doar pe RMN-uri Siemens din 2005. Mi se par extraordinare, pentru că niciodată nu mi-au înşelat aşteptările”, a afirmat medicul.
Acesta consideră că în România nu există o şcoală avansată pentru operatori.
,,Ca să poţi să fii bun, ca medic, trebuie în primul rând să fii cel mai bun operator al tău. Să înţelegi tehnica de examinare, ce se află în interiorul acestor secvenţe care pot să-ţi pună diagnosticul în evidenţă”, a precizat dr. Virgil Ionescu.
Inteligenţa artificială îl ajută pe medic în interpretarea datelor. "Softurile avansate şi inteligenţa artificială nu vor face niciodată dintr-un medic neinstruit unul performant", a mai spus dr. Ionescu.
Aparatele Siemens integrează inteligenţa artificială pentru a corecta mişcarea, pentru a scurta timpul de examinare.