[VIDEO] Sănătatea femeii: cum sunt îngrijite femeile în România, Germania şi Africa

[VIDEO] Sănătatea femeii: cum sunt îngrijite femeile în România, Germania şi Africa

Femeile reprezintă 51% din populaţia întregii lumi şi trăiesc mai mult decât bărbaţii. În Europa, speranţa de viaţă a femeilor trece de 83 de ani, dar asta nu înseamnă că reprezentantele sexului frumos nu se confruntă cu probleme de sănătate. Doctorul Iosif Niculescu are o experienţă clinică internaţională de peste 30 de ani în obstetrică ginecologie, a lucrat în spitale din Africa de Sud, în spitale publice şi clinici private din Germania, dar şi în Romania, unde a înfiinţat o clinică dedicată menopauzei şi un centru de excelenţă în sănătatea femeii. Din această perspectivă a făcut o analiză pentru 360medical.ro a felului în care sunt îngrijite femeile din România, Germania şi Africa.

În Africa de Sud a plecat în anii 90 şi a lucrat în spitalele de stat timp de 8 ani, unde a trebuit să facă faţă unui volum uriaş de muncă şi astfel să se confrunte cu  patologii extrem de variate.

,,Experienţa africană în medicină este unică în lume, pentru că există un număr foarte mare de cazuri şi un număr imens de bolnavi şi un număr foarte mic de personal medical. Totul se bazează pe eficienţă maximă, este o modalitate foarte eficientă de a folosi fondurile, nu totdeauna în beneficiul pacienţilor, dar astea sunt realităţile. Numărul maxim de consultaţii pe care un medic era cvasiobligat să le dea într-o zi era de la 70-80 în sus, numărul de naşteri pe care noi îl aveam într-o zi obişnuită de lucru, într-una din maternităţile în care lucram, era de la 50 în sus”, a povestit dr. Iosif Niculescu înt-un interviu VIDEO acordat 360medical.ro.

Medicul susţine că experienţa africană este formidabilă şi greu de reprodus în alte conjuncturi şi situatii, că totul se întâmplă acolo cu o frecvenţă uriaşă spre deosebire de Europa unde îţi trebuia cinci ani ca să se întâmple acelaşi eveniment.

,,Epidemia” de naşteri cezariene în Africa versus România

Potrivit raportului UNFPA privind Starea Populaţiei Lumii, în statele puternic industrializate ale lumii o femeie naşte în medie 1,7 copii, în timp ce în statele în curs de dezvoltare o femeie dă naştere în medie la aproape 4 copii. De pildă, în Germania cifra statistică e de 1,5 copii. În Africa de Sud, erau 15.000 de naşteri într-un an, într-o singură maternitate, a spus medicul român, care a precizat că şi acolo majoritatea naşterilor erau cezariene.

,,Frecvenţa mare a naşterilor cezariene în Africa are explicaţii obiective. Femeile din Africa năşteau copii care nu erau foarte mari. Schimbarea modului de viaţă a făcut în primul şi în primul rând să crească greutatea medie la naştere, dar nu a crescut şi capacitatea bazinului gravidei. Dintr-o dată pentru acest fel de paciente cu copiii mai mari decât au avut mamele lor la naştere, cezariana este normală şi trebuie să fie, deci acolo există nişte explicaţii obiective. În România, în marea majoritate, cauzele sunt de ordin conjunctural, de ordin social şi nu totdeauna cezarienele îşi găsesc o explicaţie logică”, a afirmat dr. Iosif Niculescu, medic obstetrică-ginecologie, MediPlus.

Accesul la servicii de sănătate în România, mai dificil decât în Africa de Sud

În sectorul public, accesul la serviciile medicale este extrem de greoi pentru românce, e de părere medicul român, care spune că şi în sectorul privat acest acces este destul de dificil, subliinind că acest lucru se întâmplă aproape peste tot în ţara noastră, în timp ce în Africa de Sud, doar în unele zone accesul este greoi. În Germania, femeile chiar dacă au de aşteptat puţin, dacă au asigurări publice, pot să acceseze mai uşor serviciile medicale decât în România.

,,Accesul în sectorul public este dificil în ţară, nu neapărat că ar fi foarte uşor în Africa, dar acolo depinde de zonă, depinde de multe lucruri. La noi, accesul în sectorul public este dificil. Mergeţi în holurile  de aşteptare ale oricărui spital şi o să vedeţi zeci, sute de persoane, aşteptând să fie văzute de un medic.  Multe cabinete sunt arhipline şi pacienţii stau ore întregi în sectorul public. Şi în sectorul privat poţi să găseşti asemenea aspecte, dar sunt mai puţin pregante, pentru că dintr-odată există o diluţie a celor care vin datorită faptului că trebuie să plătească”, a spus dr. Niculescu.

În Germania, 80% din activitatea unui cabinet de obstetrică-ginecologie o reprezintă prevenţia

,,La momentul anilor 90, în Africa femeile erau mai bine îngrijite decât în România”,a mărturisit ginecologul, care atrage atenţia asupra faptului că în timp ce la nivel mondial accentul se pune din ce în ce mai mult pe prevenţie privind sănătatea femeii, România are doar formal prevenţie în sănătate, în fond ea nu există. Acesta a spus că şi în Africa de Sud, prevenţia în sănătatea femeii este mai importantă decât în România, iar în Germania 80% din activitatea unui cabinet de obstetrică ginecologie constă în prevenţie şi educaţie.

360medical.ro a pregătit mai multe materiale despre sănătatea femeii. Puteţi citi şi:

Femeile din România să nu aştepte să împlinească 40 de ani pentru a ajunge la specialistul în infertilitate!

Pubertatea la fete începe mult mai devreme. Aflaţi de la experţi români şi străini care sunt factorii declanşatori ai maturizării precoce

Menopauza precoce: Terapia cu estrogeni ajută la menţinerea arterelor curate

Screeningul cancerului de sân: România bate pasul pe loc, SUA îl îmbunătăţeşte cu ajutorul inteligenţei artificiale

viewscnt