Ficatul este un organ esenţial pentru sănătatea noastră generală, fiind responsabil de detoxifierea organismului, metabolizarea nutrienţilor şi susţinerea sistemului imunitar. Acţionează ca un „filtru” ce lucrează permanent pentru a elimina toxinele din organism şi a procesa alimentele pe care le consumăm.
În contextul unui stil de viaţă modern, ficatul nostru devine din ce în ce mai solicitat. Tot mai mulţi adulţi şi copii de toate vârstele sunt afectaţi de factori externi:
Dieta dezechilibrată: mesele bogate în grăsimi, zahăr şi alimentele procesate pot pune presiune pe ficat.
Consumul excesiv de alcool: dăunează direct ficatului şi poate conduce către ciroză, dar poate afecta şi echilibrul microbiomului.
Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor: acestea se elimină greu din organism, pot suprasolicita ficatul şi chiar provoca toxicitate hepatică.
Perioadele de oboseală şi stres cronic: pot influenţa negativ funcţia hepatică.
Hepatoprotectoarele oferă un sprijin natural şi eficient pentru susţinerea procesului natural de eliminare a toxinelor şi pentru a proteja ficatul de factorii nocivi externi.
Plante cu efect hepatoprotector:
Cichorium intybus (Cicoare): bogată în vitamine, minerale şi aminoacizi, ajută la reglarea nivelurilor de lipoproteine şi trigliceride, sprijină sănătatea microbiomului intestinal, contribuie la eliminarea toxinelor şi stimulează producţia de bilă, un proces esenţial pentru digestia grăsimilor.1
Tamarix gallica (Tamaris): are efecte hepatoprotectoare şi stimulează regenerarea celulelor hepatice. Este folosită în mod special în perioadele de suprasolicitare pentru a îmbunătăţi funcţia ficatului.
Terminalia arjuna protejează celulele hepatice de stresul oxidativ şi ajută la menţinerea unui metabolism hepatic echilibrat, fiind recomandată în perioadele de stres şi suprasolicitare metabolică.
Achillea millefolium (Coada-şoricelului), protejează ficatul în condiţii de stres, reduce inflamaţia şi sprijină regenerarea celulelor hepatice.
Cassia occidentalis ajută la eliminarea toxinelor din organism şi protejează ficatul de efectele nocive ale alimentelor procesate şi substanţelor toxice.
Fitoterapia combinată cu un stil de viaţă echilibrat, contribuie semnificativ la sănătatea ficatului, asigurând protecţie pe termen lung.
1.Modulation of Hepatic Functions by Chicory (Cichorium intybus L.) Extract: Preclinical Study in Rats, Lubov V.K., Alexandra N.B., Svetlana V.L., Olga L.S., Catherine M.S., Elena Y.E., 2023 Oct