Pe lângă măsurile generale de prevenţie, pentru a face faţă valului de infecţii respiratorii este util să ne îndreptăm atenţia asupra sistemului imunitar.
Ayurveda, cel mai vechi sistem de medicină tradiţională, cuprinde 8 ramuri sau specialităţi, iar cea care se ocupă de susţinerea imunităţii este Rasayana, care ne învaţă cum să avem o mai bună rezistenţă în faţa bolilor, cum să fim mai plini de energie, cum să ne păstrăm tinereţea şi să ne îmbunătăţim memoria. Rasayana se bazează pe plante cu efect imunomodulator şi antiviral, unele dintre ele fiind soluţii complementare pentru întărirea imunităţii, creşterea rezistenţei organismului la infecţii şi reducerea inflamaţiei, contribuind la menţinerea stării generale de sănătate.¹
Răşina arborelui Balsamodendron mukul (Guggul), care în sanscrită înseamnă “protejează împotriva bolilor”, este utilizată de mii de ani în medicină ayurvedică pentru diferite afecţiuni. S-a demonstrat rolul său în stimularea sintezei leucocitelor şi în creşterea capacităţii acestora de a distruge germenii patogeni.
Tinospora cordifolia este o plantă utilizată în produsele fitoterapeutice pentru susţinerea imunităţii având capacitatea de a favoriza proliferarea limfocitelor B şi creşterea secreţiei de anticorpi. Tinospora cordifolia are acţiune antivirală, susţine imunitatea prin favorizarea proliferării limfocitelor B şi creşterea secreţiei de anticorpi. Constituenţii săi bioactivi: berberina şi β-sitosterolii, sunt recunoscuţi pentru capacitatea de a sprijini organismul în lupta împotriva agenţilor patogeni şi de reducere a inflamaţiei.² ³
Fructele de Emblica officinalis (Agrişe indiene), conţin vitamina C şi polifenoli, quercetină, acid galic, acid elagic, acid tanic, având efect antioxidant, imunomodulator, antibacterian şi antiviral.
Când în tabloul simptomatic intervine tusea, există combinaţii de plante, în asociere sau nu cu miere, care se adresează concomitent ambelor tipuri de tuse, productivă sau neproductivă.
Glycyrrhiza glabra (Lemn dulce) ajută la reducerea inflamaţiei şi alergiei, calmarea iritaţiei care determină reflexul de tuse şi exercitarea unui efect demulcent, de barieră protectoare, la nivelul mucoaselor. Adhatoda zeylanica (Vasaka) conţine vasicină, substanţa din care a derivat bromhexinul, care intervine în fluidificarea mucusului, favorizează expectoraţia şi ajută la eliminarea secreţiilor în exces. Hyssopus officinalis (Isopul) are proprietăţi de combatere a tusei, având efecte decongestionante, antiseptice şi expectorante.
Nu putem trăi izolaţi de virusurile şi bacteriile responsabile de infecţiile respiratorii, dar stă în puterea noastră să susţinem sistemul de apărare cu care suntem înzestraţi.
Referinţe:
- An Overview of Immunomodulatory Activity of Rasayanas - Sibina T P, & Rajam R., 2024.
- Phytochemistry and Pharmacology of Tinospora cordifolia: A Review – P. Tiwari et. Al., 2018.
- Tinospora cordifolia: a multipurpose medicinal plant- A review – J. Mittal et.al., 2014.