Numeroase studii compară efectele singurătăţii cu cele provocate de excesul de tutun sau alcool sau de obezitate. Specialiştii au decoperit patru efecte negative importante ale singurătăţii asupra organismului: afectează inima, provoacă probleme cu somnul, are un impact puternic emoţional, favorizează apariţia demenţei.
Articol realizat prin participarea doamnei Ana Pantazescu, psihoterapeut în platforma Atlashelp.net:
Singurătatea este o stare des întâlnită, ce apare când persoana în cauză este separată de alţi oameni sau nesusţinută aşa cum crede că i s-ar cuveni. De obicei este o stare temporară sau trecătoare, însă, dacă devine o situaţie de viaţă permanentă fără voia persoanei în cauză, poate duce la efecte negative atât pentru minte, cât şi pentru corp. Iată ce efecte are sentimentul de singurătate asupra întregului organism.
Numeroase studii compară efectele singurătăţii cu cele provocate de excesul de tutun sau alcool sau cu cele ale obezităţii. Acestea se agravează la bătrâneţe, când problemele specifice vârstei fac interacţiunea cu alţi oameni din ce în ce mai complicată.
Patru din cele mai întâlnite efecte negative ale singurătăţii.
• Afectează inima - S-a descoperit că singurătatea cronică provoacă o inflamare suplimentară pe termen lung, ce poate duce la degradarea ţesuturilor şi a vaselor de sânge, crescând astfel riscul de infarct, insuficienţa cardiacă sau alte boli legate de inimă. Medicamentele antiinflamatorii sunt recomandate celor ce sunt expuşi singurătăţii pe o perioada lungă, însă ele nu rezolvă problema de bază.
• Provoacă probleme cu somnul – Problemele asociate în general cu singurătatea, precum depresia sau anxietatea, au efecte devastatoare asupra somnului. Persoanele singure au deseori mari dificultăţi atât în a adormi, cât şi în a rămâne treji pe toată durata nopţii, nereuşind astfel să se odihnească pe deplin.
• Are un puternic impact emoţional - Lipsa simţului unui suport social are un impact major asupra stării emoţionale a respectivei persoane. Singurătatea duce la sentimente prelungite de lipsă de speranţă şi lipsă de sens, acestea micşorând la rândul lor şansele ca persoana respectivă să reuşească să interacţioneze cu alţii, astfel creându-se un cerc vicios din care se iese foarte greu.
• Favorizează apariţia demenţei – Singurătatea pe termen lung poate afecta funcţiile normale ale creierului şi favoriza apariţia bolilor neurodegenerative, precum demenţa. La această concluzie s-a ajuns în urma statisticilor ce arată că persoanele în vârstă ce locuiesc singure, sau la un azil de bătrâni, prezintă un procent net superior de cazuri de demenţă, în comparaţie cu bătrânii ce locuiesc cu familia.
Omul este un animal social, iar separarea unei persoane de societate poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii fizice, psihologice sau emoţionale a unei persoane. Aşadar, aceste consecinţe trebuie conştientizate şi măsuri concrete trebuie luate pentru a ne asigura că atât noi, cât şi cei din jurul nostru, avem parte de interacţiune umană.