15% dintre români au migrene, iar 3% dintre aceştia au pensie de invaliditate din cauza acestei boli, potrivit rezultatelor studiului Asociaţiei CREDU ,,Nevoile pacienţilor cu migrenă din România”. Peste 300 de români au răspuns la un sondaj efectuat în perioada iulie-august 2023, dintre care peste 96% pacienţi cu migrenă, şi care au mărturisit în proporţie de 18% că nu ştiu ce tip de migrenă au.
Cristina Vlădău, pacientă cu migrenă şi alte afecţiuni neurologice, #Neuro Patient Advocate şi manager de proiect în cadrul Asociaţiei Credu, a oferit în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat Ziua de Conştientizare a Migrenei câteva rezultate ale sondajului, referindu-se şi la diagnosticarea migrenei, şi la tratament, dar şi la impactul asupra vieţii de zi cu zi a celor afectaţi.
,,Există criterii clar definite despre ce înseamnă calitatea vieţii, iar durerea şi funcţionarea sunt de departe în top. Cu toate acestea, în România migrena nu este considerată oficial o afecţiune dizabilitantă, deşi ea are un impact profund asupra vieţii de zi cu zi a celor afectaţi. (…) Sunt mult prea mulţi români care ani la rând pierd mult prea multe zile din cauza migrenei, în timp ce alţii progresează în domeniul educaţiei, carierei sau al îndeplinirii propriilor visuri şi aspiraţii. În ultimii cinci ani lucrurile s-au schimbat major în domeniul acestei afecţiuni şi oamenii au acum oportunitatea de a înţelege mai bine cu ce se confruntă, de a şti la ce să fie atenţi pentru a putea gestiona ceea ce ţine de fiecare", a declarat Cristina Vlădău.
15% dintre românii cu migrenă se autodiagnostichează şi apelează la automedicaţie şi doar 10% merg la medicul de familie, în condiţiile îm care 22% dintre românii care au participat la sondaj au declarat că suferă de migrenă cronică, cefalee de abuz medicamentos, combinaţii de 2 sau mai multe tipuri, 37% de migrenă cu aură, iar 19% de migrenă fără aură. 45% au declarat că au fost diagnosticaţi cu migrenă de mai mult de 10 ani.
Daliana Bogioagă, psiholog clinician şi psihoterapeut în formare, dar şi pacientă care suferă de migrenă de peste 16 ani, a fost diagnosticată de abia după 10 ani de la apariţia simptomelor.
,,Diagnosticul de migrenă cronică pare uşor la o primă citire, dar îţi schimbă viaţa aproape complet. Simţi durere severă, izolare, disperare, depresie, anxietate, lipsă de speranţă şi tot ce mai vine la pachet cu o astfel de afecţiune dizabilitantă. Kitul de supravieţuire a făcut parte de multe ori din viaţa mea. Clarificarea diagnosticului a durat 10 ani, a fost nevoie să trec prin diverse stadii, diagnostice, teste şi medici, iar după automonitorizare am înţeles cu ce mă confrunt şi să învăţ ce se poate gestiona. Familia a învăţat odată cu mine despre existenţa acestei boli şi despre manifestările şi impactul ei”, a mărturisit pacienta la conferinţa de presă.
Peste o treime din românii cu migrene au dureri de cap care îi afectează zilnic, iar 33% dintre respondenţi au declarat că durerile de cap le afectează în egală măsură serviciul, studiul, activităţile casnice, cât şi activităţile familiale, sociale sau de agrement în peste 6 zile / 3 luni, iar 10% mai mult de 21 zile / 3 luni
Principalele nevoi neacoperite ale acestor pacienţi sunt monitorizarea migrenei în 48% din cazuri, conştientizarea familiei şi a populaţiei în 47%, dar şi accesul la tratament în 40% din cazuri.