Profesia de analist comportamental ABA pentru lucrul cu copiii cu autism

Profesia de analist comportamental ABA pentru lucrul cu copiii cu autism

Profesia de analist comportamental ABA,  practicată în lucrul cu copiii cu autism, nu este în prezent recunoscută oficial în România. În scopul obţinerii specializării, este necesară urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituţie din lume abilitată să recunoască analiştii comportamentali.

În România, există în prezent peste 100 de specialişti care au parcurs un astfel de program de formare, însă ar fi nevoie de câteva mii, raportat la numărul de copii cu autism din Romania, estimat la 30.000.

Articol realizat prin participarea doamnei Anca Dumitrescu, primul specialist român acreditat internaţional ABA, din cadrul ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată:

1. Care este sfera de activitate a analiştilor comportamentali ABA? Prin ce se diferenţiază de psihologi când vine vorba de lucrul cu copiii care suferă de autism?

Deşi ABA (Applied Behavior Analysis) este o profesie practicată de foarte mulţi terapeuţi din România în lucrul cu copiii cu autism, NU ESTE o profesie recunoscută de statul român. Toţi cei care practică ABA o fac sub egida profesiei de psiholog, lucru care este eficient până la un punct.

În orice domeniu există mai multe specializări. Aşa cum în medicină există medicul generalist şi medicul chirurg, în psihologie, o comparaţie similară se poate face între psiholog şi psihologul specializat în analiză comportamentală.

Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman fără o specializare aprofundată.

Evident că specializarile pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist, însă pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenţie şi a avea titulatura de analist comportamental, este necesară o specializare de lungă durată şi urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituţie din lume abilitată să recunoască analiştii comportamentali.

Se poate face şi o altă diferenţiere pentru a înţelege necesitatea unei formări de durată, şi aici voi face referire la copiii cu autism. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenţie doar la nivelul activităţilor de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a face modificarea comportamentală în adevăratul sens al cuvântului şi a analiza şi înţelege în profunzime ce menţine şi ce declanşează comportamentele disfuncţionale.

Autismul este o tulburare complexă şi necesită un plan de intrevenţie intensiv şi complex, aşa că şi formarea ca specialist trebuie să fie una aprofundată.

2. Ce condiţii trebuie să întrunească o persoană care îşi doreşte să devină analist comportamental - Board Certified Behavior Analyst? În ce mod se obţine această specializare? Ce studii necesită şi unde pot fi acestea realizate?

Pentru a te putea numi specialist în analiză aplicată a comportamentului este necesară parcurgerea unui program de formare echivalent unui Master de 2 ani.

Singura modalitate în care se poate urma un astfel de program de formare este prin intermediul CLEMSON UNIVERSITY – ROMANIA – BCBA/ BCaBA Course Sequence Applied Behavior Analysis. Există şi varianta de a urma un Master online, însă vorbim acum de modalităţile de a urma acest curs AICI, în România.

Condiţiile minime pentru înscrierea la curs sunt:

- Diplomă de licenţă în orice domeniu de studiu (Board Certified Assistant Behavior Analyst) sau diplomă de master în domeniul psihologiei sau educaţiei (Board Certified Behavior Analyst).
- Cel puţin un an de experienţă profesională în activităţi cu copii sau adulţi (BCaBA) sau doi ani de experienţă profesională în activităţi cu copii sau adulţi (BCBA)
- Fluenţă în limba engleză - vorbire şi abilitatea de a citi texte academice în limba engleză.

Practicând ABA devii un "om de ştiinţă". Dacă te pasionează teoriile dezvoltării, modificarea şi programarea comportamentală, colectarea de date, analiza de date şi alte domenii similare, atunci ABA este domeniul potrivit.

De fiecare dată când este nevoie să faci un plan pentru a modifica un comportament, trebuie să observi şi să defineşti comportamentul, să masori comportamentul, să creezi o ipoteză pentru a explica acel comportament, să identifici variabilele, să implementezi intervenţia şi să evaluezi succesul intervenţiei.

Odată ce ai învăţat cum să modifici comportamentul, atunci eşti echipat cu instrumentele de modificare a comportamentul cuiva.

Există o varietate de lucruri pe care le poţi face în domeniul ABA. Poţi lucra într-un centru, cu familii la domiciliu, într-o şcoală, la nivel local sau internaţional, cu copii sau adulţi, cu persoane cu nivel scăzut sau înalt de funcţionare etc.

Nu te vei plictisi şi nu vei fi lipsit de provocări dacă lucrezi în acest domeniu. Poţi îmbina psihologia, consilierea, educaţia şi managementul organizaţional, toate într-una. Dacă eşti interesat de oricare dintre aceste domenii, vei iubi această profesie.

3. Câţi specialişti din acest domeniu există în prezent în România şi care ar fi nevoia reală?

În Romania, în 2018, există peste 100 de specialişti care au parcurs un astfel de program de formare, iar o parte dintre ei sunt şi acreditaţi ca Board Certified Behavior Analyst.

Nevoia este însă mult mai mare dacă ne raportăm la numărul de copii cu autism din Romania, estimat la 30.000. Pornind de la această cifră, numărul specialiştilor ar trebui să fie undeva la câteva mii.

4. Ce măsuri ar putea fi luate la nivel naţional pentru a încuraja acest tip de formare?

Din păcate, în prezent, universităţile din România nu sunt interesate să dezvolte un master în analiză aplicată a comportamentului. Este însa important să aducem în discuţie acest subiect şi vom face în continuare demersuri pentru ca ABA, ca specializare, să existe în viitor şi în Universităţile din România, pentru că cererea din partea absolvenţilor de psihologie şi ştiinţele educaţiei este foarte mare.

Află aici cum poţi deveni analist comportamental: https://atca.ro/portfolio-items/clemson-university-romania-bcba-bcaba-course-sequence-applied-behavior-analysis/?portfolioCats=14%2C13%2C12

viewscnt