Rata metabolică de repaus se măsoară la două ore după masă, cu pacientul în poziţie comodă, culcat pe spate, fără emoţii şi într-un mediu cu temperatură confortabilă. În general, valorile ratei metabolice de repaus sunt cu 10% mai mari decât ale cele bazale.
Articol realizat cu ajutorul Dr. Mihaela Posea, Medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice, Doctor în medicină, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
1. Ce reprezintă rata metabolică de repaus?
Rata metabolica de repaus şi rata metabolică bazală sunt folosite pentru a afla necesarul energetic al organismului. De cele mai multe ori, cei doi termeni sunt folosiţi în mod interschimbabil (1).
Condiţiile pe care e nevoie să le respectăm atunci când le investigăm sunt diferite:
- Rata metabolică bazală se măsoară după un post de 12-14 ore peste noapte, cu pacientul odihnindu-se confortabil, treaz şi fără să se mişte, într-un mediu cu temperatură confortabilă. Astfel, condiţiile sunt mult mai controlate şi sistemul nervos simpatic nu se activează. În clinică, avem posibilitatea de a efectua această măsurătoare.
- Rata metabolică de repaus se măsoară la numai 2 ore după masă, cu pacientul în poziţie comodă, culcat pe spate, fără emoţii şi într-un mediu cu temperatură confortabilă. În general, valorile ratei metabolice de repaus sunt cu 10% mai mari decât ale cele bazale.
2. Ce rol joacă în comparaţie cu rata metabolică bazală?
Fie că este vorba de rata metabolică de repaus, fie că este vorba de cea bazală, ne folosim de ele pentru a calcula numărul de kilocalorii necesar unui pacient să îşi menţină greutatea sau să slăbească.
3. În ce mod variază şi cum se interpretează?
Rata metabolică de repaus este influenţată de vârstă, sex, greutate, activitatea fizică efectuată, condiţiile climatice sau starea de sănătate.
Influenţa vârstei asupra metabolismului se manifestă astfel: copiii aflaţi în perioada de creştere accelerată au un metabolism mai intens, care cunoaşte o scădere progresivă după ce procesele de creştere şi dezvoltare s-au încheiat, fiecare decadă de vârstă însoţindu-se de o scădere cu 2% a metabolismului.
Bărbaţii au o rată metabolică mai mare comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă şi greutate, datorită compoziţiei corporale, ei având masă musculară mai bine dezvoltată.
Persoanele obeze prezintă o valoare mai mare a metabolismului bazal decât cele cu greutate normală. Starea de sănătate a organismului influenţează şi ea nivelul energiei consumate în repaus: persoanele care suferă de hipotiroidie au un metabolism bazal mai mic cu 50%.
Condiţiile de stres, emoţii care se însoţesc de eliberare de adrenalină şi noradrenalină conduc la creşterea metabolismului bazal ca urmare a stimulării activităţii celulare.
La pacienţii care suferă de arsuri, traumatisme, sepsis, febră, s-a constatat, de asemenea, creşterea ratei metabolice de repaus, la fel ca şi la persoanele care trăiesc în zonele tropicale sau care muncesc la temperaturi ridicate.
4. Care sunt aspectele ce trebuie să ne îngrijoreze cu privire la valorile sale?
Deoarece energia consumată în repaus reprezintă 60-75% din energia totală utilizată de către organism şi, cu vârsta, metabolismul înregistrează o scădere de 2% pentru fiecare 10 ani, este necesar să adaptăm regimul alimentar şi activitatea fizica astfel încât să nu apară creşteri în greutate.
Un alt sfat pe care îl dau pacienţilor mei din clinică este acela de a o măsura (ea putând fi şi estimată prin formule de calcul) astfel încât să afle cu exactitate aportul energetic pe care îl pot avea în funcţie de dorinţa de a menţine, scădea sau creşte greutatea corporală.