Un AVC minor nu înseamnă un risc mic: Unul din cinci pacienţi suferă un nou AVC în 10 ani, avertizează specialiştii. Un studiu global condus de cercetători de la Universitatea din Calgary stabileşte riscul pe termen lung de accident vascular cerebral (AVC). Studiul avertizează că una din cinci persoane care au suferit un AVC minor (AIT) va suferi un alt AVC în următorii ani.
Noile date arată că vigilenţa medicală şi tratamentul preventiv trebuie menţinute pe termen lung. Persoanele care au avut un AVC minor sau un AIT au un risc crescut de recurenţă chiar şi după ani de zile.
Cercetătorii de la Universitatea din Calgary avertizează că, persoanele care au avut un AVC minor sau un atac ischemic tranzitor (AIT), riscul de a suferi un nou AVC – mai sever – rămâne ridicat timp de mai mulţi ani după acel episod iniţial.
„Până acum, atenţia s-a concentrat pe prevenirea unui al doilea AVC în primele 90 de zile după un AIT sau un AVC minor, deoarece atunci riscul este cel mai mare. Însă ceea ce observăm în acest studiu este că riscul persistă şi rămâne semnificativ pentru cel puţin următorul deceniu,” spune dr. Faizan Khan, doctor în ştiinţe şi cercetător postdoctoral la facultatea de medicină Cumming (CSM), autorul principal al studiului, într-un comunicat.
Mesajul esenţial, potrivit autorilor studiului „este că pacienţii trebuie să rămână vigilenţi. Monitorizarea şi tratarea factorilor de risc, precum hipertensiunea arterială, este esenţială nu doar după externare, ci pe toată durata vieţii”, notează ei.
Studiul a fost rezultatul unei colaborări internaţionale, coordonată de cercetători de la IHotchkiss Brain Institute din cadrul CSM. Au fost analizate date anonimizate de la 171.068 de pacienţi care au suferit un AVC minor sau un AIT, provenind din studii realizate în spitale şi comunităţi din 20 de ţări de pe patru continente.
Autorii subliniază că rezultatele sunt relevante pentru pacienţi din întreaga lume, indiferent de regiune.
Rezultatele, publicate recent în revista JAMA, arată că riscul unui nou AVC este de 5,9% în primul an, de 12,8% în termen de cinci ani şi ajunge la 19,8% în decurs de 10 ani.
„Ştiu că respectarea recomandărilor medicale poate slăbi în timp. Pe măsură ce pacienţii se simt mai bine, şi pe măsură ce trece timpul de la primul AVC, pot începe să pună la îndoială necesitatea tratamentului sau a schimbărilor în stilul de viaţă,” afirmă dr. Michael Hill, neurolog, profesor la CSM şi coordonator principal al studiului.
„Sper ca acest studiu să fie un semnal de alarmă. Dacă ştii că ai un risc de 1 din 5 de a suferi un nou AVC în următorii 10 ani, iar 10% dintre aceste cazuri sunt fatale, e mai probabil să continui medicaţia şi să menţii schimbările recomandate”.
„Există un mesaj important nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru profesioniştii din sănătate”, adaugă dr. Khan. „Mulţi pacienţi cu AVC minor sau AIT sunt văzuţi de un neurolog în spital şi, eventual, la o reexaminare în primele luni, apoi sunt urmăriţi de medicul de familie. Constatările noastre ar trebui să încurajeze clinicienii să fie atenţi la riscul crescut pe termen lung şi să ia în considerare strategii de monitorizare şi prevenţie dincolo de perioada iniţială de risc”, a precizat acesta.
Cercetătorii speră ca acest studiu să servească drept punct de referinţă pentru îmbunătăţirea îngrijirii preventive pe termen lung şi pentru dezvoltarea unor strategii suplimentare de prevenire a AVC-ului în viitor.