Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a transmis luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, un mesaj în care solicită integrarea sănătăţii orale în politicile publice de sănătate din România, subliniind importanţa fundamentală a sănătăţii orale ca parte integrantă a sănătăţii generale.
Potrivit Studiului Naţional de Sănătate Orală, 67% dintre români suferă de cel puţin o afecţiune orală, cariile afectează, în medie, 4 dinţi la o persoană, iar 38% dintre adulţi sunt diagnosticaţi cu parodontită.
În plus, doar 44% dintre respondenţi au fost la medicul stomatolog în ultimul an, în ciuda faptului că 92% recunosc importanţa controalelor periodice.
În acest context, CMSR susţine integrarea sănătăţii orale în politicile naţionale de sănătate publică prin mărirea plafoanelor de decontare, extinderea manoperelor stomatologice decontate şi actualizarea preţurilor per manoperă.
„O societate sănătoasă este una în care medicina dentară nu este un privilegiu, ci o parte firească din îngrijirea medicală. Sănătatea orală trebuie tratată ca un drept, nu ca un lux”, a declarat preşedintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu, citat într-un comunicat al organismului profesional.
Potrivit documentului, CMSR îşi concentrează eforturile pe creşterea accesului populaţiei la servicii stomatologice, dezvoltarea programelor de prevenţie şi implicarea activă a medicilor stomatologi în definirea politicilor publice.
PALMED a solicitat mai multe ori în trecut creşterea substanţială a sumelor alocate pentru serviciile de medicină dentară, în condiţiile în care jumătate din populaţia României nu merge la medicul stomatolog.
Datele oficiale arată că medicina dentară din România a primit doar 0,33% din bugetul alocat serviciilor de sănătate în 2020, deşi incidenţa cariilor dentare este foarte ridicată.
În România există în prezent circa 16.000 de cabinete stomatologice, de patru ori mai multe decât în anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit datelor oficiale.