“Terapia vampir” sau terapia cu plasmă autologă îmbogăţită cu trombocite (PRP) a devenit una dintre cele mai sigure şi populare proceduri minim invazive din medicina estetică. Este indicată în special în cazul pacienţilor care doresc o rejuvenare cutanată fără utilizarea unor substanţe de umplere sintetice, diminuând ridurile de expresie aşa cum se întâmplă în cazul injectării toxinei botulinice. De asemenea, tratamentul PRP este indicat pentru tratarea formelor de cădere a părului de la nivelul scalpului.
Articol realizat prin participarea doamnei doctor Teodora Predescu, medic specialist în dermatologie în cadrul Clinicii Bio Terra Med:
Ce este Terapia PRP?
Terapia PRP utilizează sângele pacientului pentru a obţine, după o minimă procesare, plasmă autologă îmbogăţită cu trombocite, care, odată injectată, va promova procesul natural de regenerare şi reparare al pielii, fără a asocia un risc de reacţii alergice datorită compatibilităţii perfecte.
Cui se adresează Terapia PRP?
Terapia PRP se adreseaza pacienţilor care doresc un tratament natural, rapid, sigur, cu un timp de recuperare minim şi fără riscul de a dezvolta reacţii alergice.
Este indicată în special în cazul pacienţilor care doresc o rejuvenare cutanată fără utilizarea unor substanţe de umplere sintetice, precum acidul hialuronic, sau a unor substanţe ce induc relaxarea musculară, diminuând ridurile de expresie aşa cum se întâmplă în cazul injectării toxinei botulinice.
De asemenea, tratamentul PRP este indicat pentru tratarea formelor de cădere a părului de la nivelul scalpului.
Care sunt indicaţiile PRP în medicina estetică?
Terapia PRP este o procedură uşor de realizat şi bine tolerată de pacienti (femei şi bărbaţi), fiind ideală pentru:
- rejuvenarea şi regenerarea pielii de la nivelul feţei, gâtului decolteului şi mâinilor
- refacerea fermităţii şi elasticităţii pielii
- refacerea compartimetelor faciale care şi-au pierdut volumul (zona pomeţilor, zona pleoapei inferioare)
- ameliorarea ridurilor fine (inclusiv ridurile din jurul ochilor şi gurii)
- estomparea cearcănelor
- diminuarea porilor dilataţi
- stimularea creşterii firelor de păr de la nivelul scalpului
- tratarea cicatricilor post-acneice şi post-chirgicale
- estomparea vergeturilor
- accelerarea procesului de vindecare post-peeling sau post-laser terapie
Care sunt contraindicaţiile PRP-ului?
- bolile hematologice
- neoplaziile
- afecţiunile autoimune
- infecţiile sistemice sau cutanate
- afecţiunile hepatice cronice
- tratamentele anticoagulante
- sarcina şi alăptarea
În ce constă procedura?
Se recoltează o cantitate mică de sânge venos (aproximativ 10 ml) într-o eprubetă sterilă, special concepută, ce permite, în urma procesului de centrifugare, separarea plasmei cu trombocite de celelalte elemente sangvine.
Cu 45 minim anterior injectării, pentru a preveni durerea, se aplică pe zona de tratat o cremă anestezică. Apoi, dupa dezinfectarea riguroasă a pielii, o serie de microinjecţii intradermice sunt efectuate cu un ac foarte fin, în puncte aflate la distanţă de aproximativ 1 cm. Procedura de injectare durează în medie 10-15 minute.
Reacţiile adverse locale sunt minime, fiind reprezentate de eritem si edem ce dispar la câteva ore post-tratament. Uneori, există riscul apariţiei de mici echimoze (vânătăi) ce se remit în câteva zile.
Activităţile sociale şi profesionale pot fi reluate imediat în cazul terapiei alopeciei, în timp ce, în cazul terapiilor faciale este necesară o perioada de recuperare circa 12-24 de ore. Produsele de machiaj pot fi aplicate după 24h post-procedură.
Terapia PRP poate fi combinată cu o serie de alte proceduri cu rolul de a potenţa rezultatele estetice: acid hialuronic, fire resorbabile, microneedeling sau peelinguri chimice.
La ce interval se efectueaza terapia PRP ?
Numărul de şedinţe este stabilit în funcţie de particularităţile fiecărui pacient. În medie, pentru procesul de rejuvenare, sunt necesare minimum 3 şedinţe efectuate la interval de 2 săptămâni, cu repetarea procedurilor după 6 luni. Rezultatele sunt vizibile după 2 săptămâni de tratament, cu îmbunătăţirea progresivă a aspectului pielii în următoarele şedinţe.
Pentru căderea părului şedinţele pot varia între 6 şi 10, la un interval de 2-4 săptămâni, în funcţie de particularităţile fiecărui caz. Ca tratament de întreţinere se recomandă efectuarea a 1-2 şedinte/an.