Totul despre coroanele dentare

Totul despre coroanele dentare

7 din 10 români au nevoie de lucrări stomatologice complexe, de tipul coroanelor dentare şi al implanturilor. Montarea uneia sau a mai multor coroane dentare nu afectează dinţii din jur, acestea luând forma şi dimensiunile dinţilor precedenţi, astfel încât nu va fi nevoie de şlefuirea celor din jur.

Coroanele dentare sunt realizate din mai multe materiale, însă cele mai bune rezultate au fost obţinute în cazul materialelor ceramice.

La rândul lor, acestea pot fi metalo-ceramice, integral ceramice, ceramică cu zirconiu sau full zirconiu. Durata de viaţă a unei coroane din ceramică este între 10 şi 15 ani, dacă pacientul respectă indicaţiile date de medic. 

Articol realizat prin participarea domnului dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenţă în implantologie în cadrul clinicilor de stomatologie ABC Eurodent.

Îţi aduci aminte dinţii aceia argintii sau aurii care îi înlocuiau, pe vremuri pe cei naturali? Noroc că tehnologia a avansat atât de mult încât, astăzi, până şi stomatologilor le poate fi greu să deosebească un dinte natural de unul din zirconiu.

Ba mai mult, pe lângă aspectul estetic de nota 10, ce oferă dintelui transluciditate, trepte coloristice naturale şi un design de excepţie, coroanele dentare au şi o rezistenţă deosebită. Nu este deloc o temă de neglijat, dacă luăm în calcul că 7 din 10 români au nevoie de lucrări stomatologice complexe, de tipul coroanelor dentare şi al implanturilor.

În ce situaţii medicale nu este suficientă obturaţia şi se impune montarea unei coroane dentare?

Coroanele dentare sunt folosite nu doar pentru înlocuirea dinţilor lipsă, aşa cum am avea tendinţa să credem. Acestea au rolul de a acoperi orice dinte spart, pătat sau măcinat de carii.

Atunci când aceste afecţiuni se întind pe o suprafaţă mare din dinte, obturaţia nu este suficientă şi este nevoie de montarea unei coroane. În plus, pot fi folosite şi pentru corectarea spaţiilor prea mari dintre dinţi, imobilizarea celor care au fost afectaţi de paradontoză sau pentru echilibrarea muşcăturii.

Când nu este suficientă coroana şi se impune implantul dentar/proteza dentară?

Atunci când dintele este atât de afectat încât nu mai poate fi salvat prin tratamente endodontice şi obturaţii, se impune extracţia. În acest caz, este nevoie de înlocuirea rădăcinii prin implant dentar.

După ce zona este vindecată, se montează un pivot şi abia apoi coroana dentară. Proteza este indicată atunci când lipseşte majoritatea dinţilor de pe o arcadă şi nu atunci când avem doar unul sau doi dinţi lipsă.

Ce proceduri stomatologice sunt necesare pentru a monta coroana dentară?

Pentru a monta coroana este nevoie ca dintele rămas să fie pregătit pentru a fi îmbrăcat de viitoarea coroană. Acesta va fi şlefuit, iar zona va fi curăţată şi igienizată.

O mică porţiune de dinte este înlăturată sub un anestezic local pentru ca medicul să se asigure că forma se va potrivi cu cea a coroanei.

Medicul realizează apoi un mulaj care va fi trimis spre tehnician, cel care va realiza coroana. Într-un final, coroana este fixată pe dinte, iar specialistul verifică aspectul înainte de a-l cimenta în poziţie.

Cum afectează dinţii din jur?

Montarea uneia sau a mai multor coroane dentare nu afectează dinţii din jur, acestea luând forma şi dimensiunile dinţilor precedenţi, astfel încât nu va fi nevoie de şlefuirea celor din jur.

Care sunt diferenţele dintre principalele materiale utilizate la fabricarea coroanelor dentare?

Sunt realizate din mai multe materiale, însă cele mai bune rezultate au fost obţinute în cazul materialelor ceramice. La rândul lor, acestea pot fi metalo-ceramice, integral ceramice, ceramică cu zirconiu sau full zirconiu.

Aşa cum ne putem da seama şi dupa denumire, punţile şi coroanele metalo-ceramice au la bază un schelet metalic, iar în cazul celor total ceramice, structura de bază este confecţionată din materiale ceramice sau zirconiu.

În cazul dinţilor din faţă, sunt recomandate coroanele integral ceramice. Acestea reproduc perfect textura, transluciditatea şi nuanţele naturale ale dinţilor.

În plus, lipsa structurii de metal va elimina riscul apariţiei dungii negre de la baza gingiei, ce apare atunci când dinţii sunt acoperiţi de coroane metalo-ceramice.

Există, însă, şi situaţii în care nu sunt recomandate coroanele integral ceramice, cum ar fi ocluziile adânci sau bruxismul. În aceste cazuri, în timp, există riscul de fisuri sau fracturi ale coroanelor.

Aici intervin coroanele metalo-ceramice. Sunt recomandate pentru zonele laterale ale danturii, acolo unde forţele masticatorii sunt mai puternice, fiind foarte rezistente, datorită structurii de metal. De asemenea, coroanele metalo-ceramice sunt indicate şi atunci când sunt montate pe implanturi.

Dezavantajul este că nu sunt la fel de estetice ca cele integral ceramice sau cele din zirconiu. În final, cele mai indicate coroane, sunt cele din zirconiu.

Acestea au o rezistenţă foarte mare şi pot fi folosite pentru a reabilita orice zonă din cavitatea bucala. Aspectul coroanelor şi punţilor din zirconiu este foarte natural, diferenţa dintre dinţii naturali şi cei din zirconiu fiind insesizabilă.

Care este durata de valabilitate a unei coroane dentare?

Durata de viaţă a unei coroane din ceramică este între 10 şi 15 ani, dacă pacientul respectă indicaţiile date de medic.

Pentru cele din zirconiu nu există încă date în ceea ce priveşte durata de viaţă, fiind relativ noi pe piaţă, însă cu siguranţă rezistă mai mult decât cele metalo-ceramice sau ceramice.

viewscnt