UMF Cluj va avea un centru de chirurgie experimentală şi training, finanţat din PNRR. Când va fi gata investiţia

UMF Cluj va avea un centru de chirurgie experimentală şi training, finanţat din PNRR. Când va fi gata investiţia

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va avea un centru de simulare, training şi cercetare pentru dezvoltarea competenţelor profesionale şi un centru de chirurgie experimentală şi training, în urma unei investiţii de circa 50 milioane euro finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţia a fost aprobată joi în şedinţa executivului şi urmează să se deruleze în următorii patru ani.

Investiţia este prevăzută într-o hotărâre aprobată de executiv, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire Centru de simulare, training şi cercetare pentru dezvoltarea competenţelor profesionale şi Centru de chirurgie experimentală şi training” pentru UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Proiectul va fi realizat presupune edificarea unei clădiri cu regim de înălţime 3S+P+2E+Er, suprafaţă construită de 2.705 mp şi suprafaţă desfăşurată de 16.952,05 mp, pe str. Louis Pasteur - str. Prof. Gheorghe Marinescu nr. 23 din Cluj-Napoca.

Investiţia va include un centru de simulare, spaţii pentru chirurgie experimentală, laboratoare pe specialităţi, biobancă, stomatologie, spaţii destinate învăţământului (catedre, amfiteatre, birouri) şi bibliotecă.

În plus, clădirea va dispune de dotări specifice în vederea funcţionării în cele mai bune condiţii (circulaţii pe orizontală şi pe verticală, spaţii cu caracter tehnic, garaje pentru adăpostirea autovehiculelor şi a bicicletelor dimensionate conform legii şi adăpost pentru protecţie civilă).

“Prin realizarea obiectivului de investiţii, Universitatea urmăreşte asigurarea educaţiei şi trainingului practic bazat pe simulare medicală şi chirurgicală, creşterea nivelului de dezvoltare profesională a cadrelor medicale, îmbunătăţirea permanentă a sistemului educaţional medical prin folosirea celor mai eficiente metode de training, a celor mai performante echipamente şi tehnologii, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijire medicală de vârf în condiţii de siguranţă maximă”, arată iniţiatorii proiectului de act normativ, în nota de fundamentare.

În studiul de fezabilitate, clădirea a fost proiectată având 2 corpuri independente din punct de vedere funcţional, dar şi ca funcţiuni: Corpul A - Centru de Simulare şi Corpul B - Biblioteca.

În vederea executării lucrărilor de investiţii, UMF Cluj a accesat fonduri rambursabile prin PNRR, iar durata contractului este de 40 de luni, din care 6 luni pentru proiectare, iar 34 de luni pentru execuţia lucrărilor. Corpul B trebuie finalizat şi recepţionat până la 30 martie 2026, iar Corpul A la finalul proiectului, în 2029.

viewscnt