Strategia de vaccinare cu celule dendritice ar putea îmbunătăţi rezultatele tratamentului pentru cancerul de sân. Cercetătorii de la Centrul de Cancer Moffitt (Statele Unite) au descoperit o strategie promiţătoare de vaccinare pentru tratamentul unui anumit tip de cancer de sân. Această abordare inovatoare vizează cancerul de sân HER2-pozitiv, ER-negativ şi a furnizat rezultate încurajatoare într-un studiu pilot recent.
Un grup de cercetători de la Moffitt a identificat o nouă strategie promiţătoare de vaccinare pentru tratarea unui anumit tip de cancer de sân. Abordarea vizează cancerul de sân cu receptor 2 pozitiv al factorului de creştere epidermic uman şi receptor de estrogen negativ (HER2-pozitiv, ER-negativ) şi a prezentat rezultate încurajatoare într-un studiu pilot recent.
Publicat luni, în revista npj Breast Cancer, studiul a combinat vaccinurile cu celule dendritice care ţintesc HER2 cu chimioterapia standard, demonstrând atât siguranţă, cât şi rate pozitive de răspuns.
La studiu au participat 30 de pacienţi cu cancer de sân HER2-pozitiv, ER-negativ, în stadiul 2 şi 3, care urmau chimioterapie înainte de operaţie pentru a micşora tumora.
Cercetătorii au administrat vaccinul cu celule dendritice direcţionate către HER2 înainte de chimioterapie, pentru a evalua efectele acestuia asupra răspunsului imun şi asupra rezultatelor tratamentului. Rezultatele au arătat o activitate imună semnificativă la pacienţii care au primit vaccinul, iar în cazul unui procent notabil dintre aceştia, tumora a dispărut complet.
„Descoperirile noastre sugerează că vaccinul cu celule dendritice poate stimula răspunsul imun al organismului împotriva tumorilor, îmbunătăţind astfel eficienţa chimioterapiei”, a declarat, marţi, dr. Hatem Soliman, oncolog în departamentul de oncologie a sânului de la Moffitt şi autor principal al studiului, într-un comunicat.
Această abordare ar putea oferi o nouă modalitate de a îmbunătăţi tratamentul cancerului de sân şi rezultatele pacienţilo, notează autorii.
Studiul a mai arătat că injectarea vaccinului direct în tumoră a condus la o activitate crescută a celulelor imune în microambientul tumoral. Această observaţie ar putea contribui la perfecţionarea strategiilor viitoare de imunoterapie pentru cancerul de sân şi alte tipuri de cancer.
„Aceste rezultate evidenţiază potenţialul imunoterapiei de a transforma modul în care tratăm cancerul de sân HER2-pozitiv”, a completat dr. Brian Czerniecki, şeful departamentului de oncologie a sânului de la Moffitt.
„Prin stimularea sistemului imunitar, putem crea răspunsuri mai eficiente şi de lungă durată pentru pacienţi”, a adăugat medicul, coautor al studiului susţinut de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), şi de Programul de cercetare a cancerului de sân al Departamentului de Apărare al Statelor Unite.