Administarera suplimentară de vitamina D nu a fost asociată cu mai puţine evenimente cardiovasculare sau cu mortalitate mai redusă, reiese din concluziile unei analize realizate recent în Statele Unite.
"Cea mai surprinzătoare constatare este că administrarea suplimentară de vitamina D nu are nici măcar un mic beneficiu în ceea ce priveşte evenimentele adverse cardiovasculare majore sau infarctul miocardic, deoarece numărul pacienţilor cu aceste evenimente a fost aproape egal în grupul care a primit vitamina D şi în cel căruia i-a fost administrat tratament placebo", a declarat dr. Mahmoud Barbarawi de la Universitatea de Stat din Michigan, pentru Reuters.
În concluzie, suplimentele cu vitamina D nu trebuie luate în scopul prevenirii bolilor cardiovasculare, deoarece chiar şi la pacienţii cu niveluri scăzute de vitamina D, corectarea nivelului nu înseamnă că evenimentele cardiovasculare vor fi prevenite, susţin autorii studiului.
Dr. Barbarawi şi colegii săi au analizat 21 de studii care au implicat mai mult de 83.000 de pacienţi cu vârsta medie de 65,8 ani, dintre care 74% au fost femei. Bolile cardiovasculare au reprezentat un obiectiv principal în numai patru dintre aceste studii.
În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au constatat că administrarea suplimentelor cu vitamina D nu a fost asociată cu mai puţine evenimente cardiovasculare adverse sau cu rate mai scăzute de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral sau mortalitatea din orice cauză.
Rezultatele au fost analizate ţinând cont de sex, nivelul iniţial al 25-hidroxivitaminei D, doza de suplimente cu vitamina D administrată , administrarea zilnică prin alimente şi prezenţa sau absenţa administrării concomitente de calciu.
Deficitul de vitamina D poate fi mai degrabă o consecinţă a bolilor cardivasculare decât o cauză a acestora, se mai arată în concluziile cercetării.