Asocierea dintre consumul de ciocolată neagră şi îmbunătăţirea vederii este incertă, susţin cercetătorii germani

Asocierea dintre consumul de ciocolată neagră şi îmbunătăţirea vederii este incertă, susţin cercetătorii germani

O echipă de cercetători germani a descoperit că, în ciuda unei analize anteriore, consumul de ciocolată neagră nu îmbunătăţeşte vederea.

Raportul anterior a sugerat că anumite aspecte ale vederii s-au îmbunătăţit în câteva ore de la consumul de ciocolată. Noul studiu nu a arătat însă nicio modificare a vederii sau a fluxului de sânge la ochi după consumul de aproximativ 20 de grame de ciocolată neagră. Cu toate acestea, ambele studii au implicat doar un număr mic de voluntari.

Cu două studii similare care dau rezultate opuse, "este nevoie de mai multe cercetări întrucât acest studiu mic nu exclude posibilitatea beneficiilor şi ar fi necesare studii suplimentare cu dimensiuni mai mari ale eşantionului pentru a stabili sau exclude cu siguranţă posibile beneficii pe termen lung", a spus autorul studiului dr. Jacob Siedlecki de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, citat de Reuters.

Motivul pentru care se presupune că ciocolata neagră ar putea ajuta vederea este că aceasta este plină de flavonoide, care sunt antioxidanţi. Studiile au arătat că suplimentele cu un nivel ridicat de antioxidanţi pot reduce riscul unei probleme de vedere legate de vârstă, numită degenerare maculară. Anterior s-a arătat că flavonoidele specifice din ciocolată neagră dilată vasele de sânge, notează cercetătorii.

Pentru a vedea dacă studiul anterior asupra legăturii dintre ciocolată şi vedere ar putea fi repetat, Siedlecki şi colegii săi au selectat 22 de voluntari sănătoşi, cu vârste între 20 şi 62 de ani, care nu aveau probleme de vedere. Voluntarii au fost repartizaţi la întâmplare pentru a consuma fie o bucată de 20 de grame de ciocolată neagră - echivalentul a aproximativ un sfert de ciocolată neagră care conţine 400 de miligrame de flavanoli - sau o bucată de ciocolată cu lapte de 7,5 grame care conţine aproximativ 5 mg de flavanoli.

Ochii voluntarilor au fost verificaţi cu un scaner nou, de înaltă tehnologie, care arată în detaliu vasele de sânge, înainte de a-şi consuma ciocolata şi la două ore după. Echipa lui Siedlecki căuta semne că ciocolata ar fi dilatat vasele de sânge din retină, ceea ce ar însemna că voluntarii obţineau un flux de sânge mai bun la ochi.

Voluntarii au fost de asemenea supuşi şi unor teste de vedere realizate cu o tehnologie de investigaţii scăzută, similară celor utilizate în studiul anterior legat de ciocolată.

La o săptămână după testarea iniţială, voluntarilor care au primit ciocolată neagră prima dată li s-a oferit ciocolată cu lapte, iar celor care au primit ciocolată cu lapte, ciocolată neagră.

Când cercetătorii au analizat datele, nu au găsit diferenţe semnificative în scanarea retinei sau la testele de vedere atunci când voluntarii au consumat ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte.

viewscnt