Cel puţin două ore petrecute în natură în fiecare săptămănă îmbunătăţesc sănătatea fizică şi psihică

Cel puţin două ore petrecute în natură în fiecare săptămănă îmbunătăţesc sănătatea fizică şi psihică

Persoanele care petrec în natură cel puţin 120 de minute pe săptămână au şanse mai mari de a avea o sănătate fizică şi psihică mai bună, arată concluziile unui studiu realizat în Marea Britanie.

Cercetătorii au constatat că nu contează dacă participanţii au ajuns la această durată de timp printr-o singură ieşire mai lungă sau în urma mai multor vizite scurte, dar cu cât este mai mare doza săptămânală de timp petrecut în natură până la aproximativ 300 de minute, cu atât este mai mare beneficiul.

"Medicii şi pacienţii sunt adesea conştienţi de faptul că petrecerea timpului în medii naturale poate fi bună pentru sănătatea oamenilor, dar întrebarea care continuă să se pună este: Cât timp este de necesar?", a declarat autorul studiului, Mathew White, de la European Centre for Environment and Human Health al Universităţii din Exeter, Marea Britanie, citat de Reuters.

În acest scop, cercetătorii au analizat 19.800 de răspunsuri culese între 2014-2016 pentru un studiu guvernamental din Marea Britanie care a evaluat "legătura cu mediul natural" realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional al locuitorilor din Anglia.

Participanţii au fost întrebaţi despre contactul cu natura în săptămâna precedentă, inclusiv parcuri, zone naturale, plaje, terenuri agricole, dealuri şi râuri, dar fără a include drumurile de rutină la cumpărături sau timpul petrecut în grădina proprie. Ei au fost, de asemenea, chestionaţi în legătură cu starea de sănatate fizică şi psihică.

Echipa lui White a descoperit că persoanele care au petrecut două ore în natură în cursul săptămânii trecute au raportat o stare de sănătate fizică mai bună cu 23% mai mare decât cei care nu au avut contact cu natura. În ceea ce priveşte sănătatea psihică diferenţa a fost cu 59 de procente mai mare pentru cei care îşi petrecuseră minim două ore în natură.

Efectul pozitiv a crescut proporţional cu timpul petrecut în natură, atingând un vârf la o durată de aproximativ trei ore pe săptămână pentru sănătate şi cinci ore pe săptămână pentru o stare psihică bună.

Cercetătorii au luat în calcul pe parcursul cercetării şi criterii precum sexul, vârsta, probleme de sănătate sau dizabilităţi, factori socio-economici şi niveluri locale de poluare a aerului, dar efectul a fost identic pentru toate categoriile de persoane.

"Pentru noi, cel mai important a fost, că efectul a fost acelaşi chiar şi pentru persoanele cu bolii cronice pe termen lung sau handicap", a mai precizat White.
Studiile viitoare ar trebui să includă o perspectivă pe termen lung asupra în care natura afectează sănătatea şi dacă diferiţi oameni răspund în diferite moduri diferitelor tipuri de natură.

viewscnt