Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu funcţionează de 19 zile. La ora actuală, precizează CNAS, au loc "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online", al platformei PIAS. Conform ministrului sănătăţii, cu puţin noroc, sistemul ar trebui să redevină funcţional luni, adică după 22 de zile de blocaj.
Pentru evitarea disfuncţionalităţilor în astfel de situaţii decontarea serviciilor se va face pe baza raportărilor ulterioare atunci când Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcţionează, informează un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, citat de Agerpres.
"Decontarea serviciilor medicale efectuate se va face pe baza raportărilor ulterioare, iar în situaţia în care vor exista probleme legate de decontarea vreunui serviciu, acestea se pot soluţiona prin dialog între furnizorul respectiv de servicii medicale şi casa cu care acesta se află în contract, conform unei proceduri deja reglementate de actele normative în vigoare", arată sursa citată.
Totodată, CNAS precizează că, pentru intervalul de timp în care platforma informatică a fost declarată indisponibilă, se face derogare de la regula transmiterii serviciului efectuat în interval de trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, urmând ca transmiterea către PIAS să se poată efectua până la termenul de raportare a întregii activităţi pe luna iulie 2019. Acest termen este diferenţiat pe categorii de furnizori de servicii medicale.
După 18 zile de când sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu funcţionează, Ministerul Sănătăţii aşteaptă din partea conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un raport cu privire la sistemul informatic, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că urmează să propună Secretariatului General al Guvernului înlocuirea conducerii CNAS.
Joi, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i demită pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, pentru defecţiunea din sistemul informatic al Casei, şi pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici, pentru declaraţia "oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem", făcută într-un interviu acordat unui post de radio.
"Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea, solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate şi a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public care deţine o anumită funcţie să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni", a afirmat Dăncilă.
Purtătorul de cuvânt de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Daniel Osmanovici, admite că a greşit când a făcut declaraţia pe tema defecţiunii sistemului informatic de la CNAS şi susţine că "se poate întâmpla să oboseşti şi să greşeşti".
"Am greşit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculaţia jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacţionat într-un mod total nepotrivit şi lipsit de empatie. În ultimele 17 zile, am explicat situaţia de multe ori şi am dat zeci de interviuri. Se poate întâmpla să oboseşti şi să greşeşti. Îmi pare rău" a scris Osmanovici, pe Facebook.
Din cauza acestui mod de comunicare al CNAS, ministrul a cerut demiterea purtătorului de cuvânt al instituţiei. "Solicit acum, public, preşedintelui Casei, demiterea purtătorului de cuvânt", a spus Pintea.
Totodată, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat că nu a luat în calcul la acest moment demisia solicitată de premier deoarece nu se consideră vinovat de faptul că sistemul informatic al Casei nu funcţionează de aproape trei săptămâni.
"Nu am luat în calcul o demisie la acest moment. Nu consider că mă fac vinovat de nefuncţionalitatea platformei informatice şi sunt anumite lucruri care trebuie privite în ansamblu, de-a lungul timpului, de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie", a spus Vulcănescu.
El a afirmat că intenţionează să pună la dispoziţia premierului toate elementele cu privire la sistemul informatic al cardului de sănătate, astfel încât să poată fi luată "o decizie informată".
Demisia preşedintelui CNAS şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei a fost cerută şi de
Uniunea Salvaţi România pentru "dezastrul provocat de blocarea, timp de 18 zile, a sistemului care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate", dar şi "pentru declaraţia insultătoare şi cinică la adresa românilor".
USR consideră că este inacceptabilă situaţia de la CNAS care pune în pericol sănătatea românilor bolnavi şi vulnerabilizează alte sute de mii de pacienţi prin incapacitatea medicilor de a elibera reţete şi documente medicale.
Potrivit USR, sistemul CNAS a costat 200 de milioane de euro şi a avut probleme încă de la lansarea sa din anul 2010. De asemenea, sistemul a fost lăsat fără mentenanţă de către firma lui Sebastian Ghiţă, ani de zile şi a avut nevoie de 11 acte adiţionale pentru a funcţiona rezonabil.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la rândul său că speră ca de luni sistemul informatic al cardurilor de sănătate să fie funcţional.
" Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de competenţe în acest sistem, de luni ar putea intra în normal. Ei ne-au spus astăzi, mâine, dar eu vreau să las o marjă de siguranţă şi sper ca de luni să nu mai avem sincope. Îmi cer scuze tuturor utilizatorilor. Sper că de luni vom avea un sistem informatic funcţional", a afirmat Pintea, la postul B1 TV.
Ea a spus că a fost informată că sistemul nu va funcţiona o perioadă deoarece există probleme tehnice şi a precizat că a solicitat un raport în acest sens.
"Am fost informată în urmă cu 18 zile că sistemul nu va funcţiona o perioadă, pentru că este nevoie de un reset, pentru că există nişte probleme tehnice. Acest sistem a dat rateuri în ultima perioadă, destul de multe. Cele 18 zile au fost prea multe, în primă fază a fost vorba despre cinci-şase zile şi, pe bună dreptate, lumea a început să se revolte", a adăugat Pintea.
Ministrul a precizat că sistemul a fost subdimensionat, nu a fost asigurată mentenanţa, iar pe rol există un dosar penal pentru clarificarea unor aspecte.