Consumul de băuturi răcoritoare, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, poate creşte riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu internaţional.
În urmă unui studiu care a analizat peste 400.000 de adulţi europeni timp de mai mult de 16 ani, cercetătorii au constatat că riscul de deces prematur a fost mai crescut la cei care au consumat 2 sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare zilnic.
"Rezultatele privind consumul de băuturi răcoritoare îndulcite oferă un sprijin suplimentar pentru a limita consumul şi pentru a le înlocui cu alte băuturi mai sănătoase, de preferinţă apă", a declarat, pentru Reuters, coautorul studiului Neil Murphy, cercetător la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, o agenţie interguvernamentală ce face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pentru a analiza mai atent o posibilă legătură între băuturile răcoritoare şi mortalitatea prematură, cercetătorii au apelat la datele din European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition, un studiu multinaţional realizat între 1992 şi 2000.
Studiul a evaluat dieta participanţilor inclusiv consumul de băuturi răcoritoare. De asemenea, aceştia au completat chestionare legate de stilul de viaţă ce priveau factori ca nivelul educaţional, fumatul, consumul de alcool şi activitatea fizică.
După excluderea participanţilor care aveau deja afecţiuni precum cancer, boli de inimă şi diabet la începutul studiului, precum şi a celor fără date privind consumul de băuturi răcoritoare, în studiu au rămas cu 451.743 participanţi, în medie, timp de 16,4 ani. Vârsta medie la începutul cercetării a fost de aproximativ 51 de ani. În timpul studiului, 41.693 de participanţi au murit.
Când cercetătorii au analizat datele, reprezentând factori care ar putea creşte riscul de deces, cum ar fi indicele de masă corporală şi fumatul, au descoperit că participanţii care au consumat două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare pe zi aveau un risc cu 17% mai mare să moară devreme în comparaţie cu cei care beau mai puţin de o singură porţie de băuturi răcoritoare pe lună.
În cazul răcoritoarelor îndulcite cu zahăr, cei care au consumat două sau mai multe pahare de răcoritoare pe zi au prezentat un risc cu 8% mai mare să moară mai devreme, comparativ cu cei care au băut mai puţin de un pahar pe lună. Pentru cei care au consumat două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare îndulcite artificial, pe zi, riscul de deces prematur a fost cu fost 26 % mare.