Expunerea la fumul din lemn şi ozon creşte riscul de BPOC

Expunerea la fumul din lemn şi ozon creşte riscul de BPOC

Nivelurile ridicate de ozon şi fum de lemn cresc, fiecare, riscul pentru boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) în rândul fumătorilor şi al nefumătorilor, au constatat recent două noi studii.

Se ştie că fumul produs de ţigară este cauza principală a producerii BPOC, dar această boală poate fi cauzată şi de expunerea regulată la alţi iritanţi pulmonari. Într-un studiu realizat pe aproape 1.900 de participanţi, cercetătorii au descoperit că expunerea la niveluri ridicate de ozon pe parcursul unui deceniu a crescut mult probabilitatea de-a face  BPOC, ajungând la 16%.

Vestea proastă este că expunerea la ozon a fost legată de şansele mai mari de-a face emfizem şi de o calitate mai slabă a vieţii, au spus autorii studiului, potrivit MedicineNet.com.

„Ceea ce s-a evidenţiat cu adevărat a fost că efectul era evident chiar şi în rândul fumătorilor grei, iar acest lucru înseamnă că fumatul activ nu depăşeşte acest efect al ozonului”, a spus dr. Nadia Hansel, cercetător şi director al diviziei de Îngrijire pulmonară de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore.

Prevalenţa BPOC, dublă în mediul rural

Un alt studiu, publicat recent în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, a descoperit că utilizarea lemnului ca sursă principală de încălzire a fost legată de o prevalenţă crescută a bolilor pulmonare în rândul persoanelor care nu fumaseră niciodată.

O echipă de cercetare a studiat 8.500 de adulţi din SUA în perioada 2007-2012. Oamenii de ştiinţă au descoperit că prevalenţa BPOC în rândul celor care trăiesc în mediul rural a fost de 12%, dublă faţă de prevalenţa bolii în zonele urbane.

Analizând diferenţa, cercetătorii au descoperit că oamenii care au utilizat mult cărbune şi lemn pentru încălzirea locuinţelor au prezentat şanse mai mari de-a face BPOC.

,,Fumul produs din arderea lemnului este o sursă de poluare casnică asociată cu niveluri ridicate de particule şi gaze toxice. Sperăm că această lucrare creşte conştientizarea creşterii epidemiei de BPOC în mediu rural", a atras atenţia dr. Sarath Raju, cercetător şi expert în pneumologie şi îngrijire critică la Universitatea Johns Hopkins.

În România, boala pulmonară obstructivă cronică afectează 8,3% din populaţia cu vârsta peste 40 de ani, arată un studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie. Prevalenţa afecţiunii a crescut uşor faţă de 2012, când era estimată la 8,13%.

viewscnt